FAVORİ MELER, PLASE BİTİGEN, SÜRPRİZ GÖÇEK

Hafta sonu oynanacak derbi için, meşhur “yapay zekânın” kimi atayacağı merak konusu. Yapay Zekâ(!) hakem atamalarını belirlerken, sürpriz yapmayı çok seviyor. Örnek olarak; Beşiktaş-Fenerbahçe maçına, verilebilecek o kadar hakem arasından, Volkan Bayarslan’ı atamıştı. Ancak bu maç, biraz sıkıntılı… Galatasaray, sezon başından bu yana, maçlarına çıkan hakemlerin performanslarından şikâyetçi.

Doğal zekâmla, bir parça kulis çalışması yaptım. Hakem camiası, bu maç için Halil Umut Meler’in adını öne çıkarıyor. Abdülkadir Bitigen ismi ise, plase… “Yapay Zekâ” sürpriz atamaları seviyor, malumunuz… Derbinin sürpriz isminin ise Hüseyin Göçek olabileceği konuşuluyor. Düşüncem; bu maçın hakeminin Halil Umut Meler olacağı yönünde. İzmirli genç hakemimiz, geçen hafta da Şampiyonlar Ligi’nde Napoli- Rangers maçını başarılı bir şekilde yönetmişti. Sürpriz isim olarak, Hüseyin Göçek hocaya da, uzak değilim açıkçası. Hakemlik kariyerinin bitişine bir sene daha var ve geçen hafta Adana Demirspor- Konyaspor maçında, mükemmel bir performans göstermişti. Bakalım, yapay zekâ, garantiyi mi yoksa yine sürprizi mi tercih edecek?,

BEŞİKTAŞ-ÜMRANİYE
Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ceyhun SESİGÜZEL
İkinci Yardımcı Hakem: Osman Gökhan BİLİR
Dördüncü Hakem: Erkan ÖZDAMAR
VAR:Mustafa ÖĞRETMENOĞLU AVAR: Hakan CEYLAN

2020 yılında, dönemin Merkez Hakem Kurulu tarafından, 8. Süper Lig maçında, Fenerbahçe-Beşiktaş, derbisi verilmişti. O atama,Tugay Hoca için erken bir atamaydı. Numanoğlu’nun, o maçın travmasını halen üzerinden atamadığını düşünüyorum. Maçın hemen başında, Allyson, net bir şekilde topun geçmesini eli ile engelliyor. Bu net penaltının VAR müdahalesi olmadan da verilebileceğini düşünüyorum. 14. Dakikada Geraldo, Delle Ali’ye yaptığı faulün “ciddi faüllü oyun” olarak değerlendirilmesi ve kırmızı kart verilmesi gerekirdi. VAR’ın da bu pozisyonda hakemi uyarması gerekirdi. Cenk Tosun’un atmış olduğu golde de, karar doğru. Cenk golde, Ümraniyeli oyuncunun topa sıçramasına engel olmuyor. Bilakis; defans oyuncusu kafa topuna çıkmadığı için, Cenk Tosun vuruş sonrası düşüş anında rakibinin üzerine yıkılıyor. Çok tartışılan Weghorst’un gol sevincinde, sarı kart gerekmezdi. Numanoğlu burada doğru bir karar verdi. Hollandalı forvet her ne kadar köşe noktadaki bayrak direğini yerinden sökse de, gol sevinci abartılı ve tahrik edici değildi. Sarı Kart verilmesi kararı doğruydu.

İSTANBULSPOR-FENERBAHÇE
Hakem: Mustafa Kürşad FİLİZ( 8,5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ekrem KAN(8,5)
İkinci Yardımcı Hakem: Erdinç SEZERTAM(8,5)
Dördüncü Hakem: Sarper Barış SAKA(8,4)
VAR: Özgür YANKAYA(8,4) AVAR: Özgüç TÜRKALP(8,4)

Mustafa Kürşad Filiz ile beraber hakemlik yaptık. Kural bilgisi iyidir, iyi yorumlar, en çok koşan futbolcu kadar koşar. Başarılı ve çok rahat bir maç yönetti. Fenerbahçe lehine verdiği penaltı pozisyonunda kararı doğruydu. Birkaç faulde sıkıntı yaşasa da, maç genelinde başarılıydı. Bu sezon değil ama önümüzdeki sezon, derbi için adı geçmeye başlar. Tebrik ediyorum kardeşim.

KARAGÜMRÜK- GALATASARAY
Hakem: Bahattin ŞİMŞEK(8,2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Kerem ERSOY(8,6)
İkinci Yardımcı Hakem: Mustafa SÖNMEZ(8,4)
Dördüncü Hakem: Burak ŞEKER(8,4)
VAR: Serkan TOKAT(8,2) AVAR: Hakan CEYLAN(8,6)

Haftanın, hakemlik açısından, bence, en zor maçıydı. Çünkü, geçtiğimiz hafta boyunca Galatasaray’ın hakem camiası ile ilgili iddiaları vardı ve takip eden ilk maçta, lehte ya da aleyhte verilecek her kararı tartışılacaktı. Bahattin Şimşek, oyuncuların sakinliği ve hakem şansı ile orta düzeyde bir maç yönetti. Maçta dört pozisyon var; Karagümrüklü Adnan’ın kırmızı kart gördüğü pozisyon, “eğri gemi, doğru sefer” oldu. Direkt kırmızı olmalıydı ama VAR karışmamalıydı. Kerem, Biraschi’nin ayağına bastığı pozisyonda sarı kart görmeliydi. Galatasaray’ın verilmeyen iki golü var bu maçta… 52. Dakikada olan, Viviano’nun gol çizgisi üzerinde kontrol etmeye çalıştı topa, Emin Bayram da müdahale ediyor. İtalyan kaleci, tamamen topu kontrol etmiş değil ve Emin’in müdahalesi de topa… Gol kararı verilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. 91. Dakikada ise bir ofsayt kararı ile iptal edilen bir gol var. Bu çok yoruma açık bir pozisyon… Top her ne kadar Yunus’a doğru gitse de; top ilk atıldığında pasif ofsayt pozisyonun da olan Gomis, dizini kaldırarak topa müdahale etmeye çalışıyor. Hem oyuna müdahale etme isteği hem de rakibinin dikkatini dağıtarak, rakibe müdahalesinin olduğunu düşünüyorum. Bence, verilen iptal kararı doğru. Hoş; bu pozisyon yine son dakikada ve maç berabere iken olsaydı, Bahattin Hoca’nın ruhuna El-fatiha…

KONYASPOR- KASIMPAŞA
Hakem: Atilla KARAOĞLAN(8,0)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: İsmail ŞENCAN(8,3)
İkinci Yardımcı Hakem: Süleyman ÖZAY(8,4)
Dördüncü Hakem: Burak PAKKAN(8,3)
VAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU(8,3) AVAR: Serkan TOKAT(8,4)

Atilla Karaoğlan’ın fiziği bu maçta olmasına rağmen, aklı hafta sonu oynanacak Galatasaray- Beşiktaş maçında idi. FIFA hakemliğine göz kırpan Karaoğlan’ın adı, Pazar akşamı oynanacak derbiyi yönetebilecek hakemlerin arasında geçiyor.( bence, bu şansını kendi kendine yok etti.) Akıl başka yerde olunca da, yapılan işin anlamı olmuyor. O kadar çok hata yaptı ki, tek tek yazsam sayfa yetmez. Maçın, 80. Dakika sonrası gerilmesinin tek sebebi Karaoğlan’ın disiplin kararlarının tutarsız olması. Futbolcu da, adaleti kendisi sağlamaya kalkıyor böyle olunca. Uzatma dakikalarında saha karıştı. Her iki takım futbolcuları ve teknik heyet, birbirlerine girdiler. Ortam, sağduyulu birkaç kişinin girişimiyle sakinleşince Karaoğlan, kargaşayı çıkaranları kırmızı kart ile cezalandırması gerekirken, sarı kart ile cezalandırdı. “Biten maçta, kırmızı gösterirsem sıkıntı olur” diye mi düşündü, yoksa süzemedi mi bilemem… Kıdemli Yardımcı hakemi, Dördüncü hakemi kendisine uyarıda bulunup bulunmadığını da bilemiyorum. Tek bildiğim Atilla Karaoğlan’ın, “kendi elleri ile kendisini” derbiden uzaklaştırdığı…

KAYSERİSPOR- ADANA DEMİRSPOR
Hakem: Volkan BAYARSLAN(8,0)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ali Saygın ÖGEL(8,4)
İkinci Yardımcı Hakem: Abdullah Bora ÖZKARA(8,4)
Dördüncü Hakem: Ramazan KELEŞ(8,4)
VAR: Alper ULUSOY(8,6) AVAR:Serkan TOKAT(8,4)

Volkan Bayarslan’a birkaç kez yardımcı hakem çıktım. Futbol geçmişi var. Sebebini bilmiyorum ama bu maçta inanılmaz kötüydü. 40. Dakikada görüş açısı çok net olmasına rağmen, verdiği bir penaltı kararı var. Bu pozisyonda, Onyekuru ceza sahasına giriyor topu ayağından açıyor. Kayserispor kalecisi, Bilal, yerde uzanarak topu çeliyor, Onyekuru da takılarak düşüyor. Bayarslan, çok net görmesine rağmen penaltı kararı verdi. VAR müdahalesiyle, hatasını telafi etti. 43.dakikada Kemen’in Emre Akbaba’nın ayağına bir müdahalesi var. Ciddi Faullü oyundan dolayı, Kayseri’li oyuncunun kırmızı kart görmesi lazım. Önünde olan bu pozisyonda faul dahi çalmadı.

ANKARAGÜCÜ-HATAYSPOR
Hakem: Yaşar Kemal UĞURLU(8,5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Esat SANCAKTAR(8,4)
İkinci Yardımcı Hakem: Murat Tuğberk CURBAY(8,2)
Dördüncü Hakem: Furkan AKSUOĞLU(8,4)
VAR: Bülent BİRİNCİOĞLU(8,5) AVAR:Koray GENÇERLER(8,5)

Yaşar Kemal Uğurlu’nun tartışılmayacağı bir maç oldu. Ankaragücü’nün ofsayt sebebiyle iptal edilen iki golünde de karar doğru. Ancak, ilk iptal edilen gol VAR’dan döndü. Bu pozisyonda kıdemsiz yardımcı hakemin, bayrağını çekmesi gerekirdi. Hatay’ın kazandığı penaltıda, Tolga’nın rakibine dikkatsiz bir müdahalesi var, karar doğru.

BAŞAKŞEHİR-GİRESUNSPOR
Hakem: Mert GÜZENGE(8,6)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL(8,6)
İkinci Yardımcı Hakem: Mustafa SARVANLAR(8,6)
Dördüncü Hakem: Ümit ÖZTÜRK(8,6)
VAR: Hakan CEYLAN(8,4) AVAR:Özgüç TÜRKALP(8,6)

Mert Güzenge, benim de tanıdığım, aynı dönemde hakemlik yaptığım, gelecek vaat eden başarılı bir kardeşim. Alt Liglerde, bu tip maçları başarılı ile yönetti. Zorlanmadan bitirdiği bir maç oldu. Maçta, Girensunspor’un, ofsayt sebebiyle sayılmayan iki golü var. Her iki yardımcı hakem, Candaş Elbil ve Mustafa Sarvanlar, doğru karar verdiler. Sırtlarını AVAR hakemine yaslamadan, sorumluluk aldılar. Mert Güzenge ve ekibini tebrik ediyorum.

Uğur Hoca’nın Not Defteri

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00