Fazla katların bedelini canlarıyla ödediler ve ödettiler

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 17, 2023 / 09:36

Diyarbakır’da depremde yıkılan Sözel Apartmanı’nın, zemin artı 5 kat olarak tasarlandığı, ancak projenin onaylanıp ruhsat işlemlerinin tamamlanmasından sonra 5 kat daha eklenerek 10 kat olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Fazladan beş kat yapan müteahhit Celal İrkören ve eşinin de aralarında olduğu onlarca vatandaş yıkılan binada hayatını kaybetti.

Sözcü’nün haberine göre, yapının proje aşamasında yer alan ve statik projesinde imzası bulunan İnşaat Mühendisi Ş.A. Ankara’da gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirildi. Aynı binanın zemin ve birinci katında eski Sözel Dershanesi sahibi Ş.A. da gözaltına alındı. Binanın 30 yıl önce inşa edildiğini, projenin zemin artı 5 olarak tasarlandığını, ancak belediyeye yapılan ruhsat başvurusu ve proje onay işlemlerinden sonra müteahhidin binayı 10 kat olarak inşa edildiği öğrenildi.

Binanın proje aşamasında yer alan İnşaat Mühendisi Ş.A. ifadesinde, “Ben proje aşamasında yer aldım. Bina 5 artı 1 olarak tasarlandı. Kolon ve kirişlerin gücü, deprem ve sarsıntılara karşı dayanıklılığı da buna göre hesaplandı. Buna göre demir ve beton kullanıldı. Ancak müteahhit projeyi onaylatıp ruhsatını aldıktan sonra binaya 5 kat daha ekleyerek 10 kat inşa etti. Haliyle 5 kat ruhsat alan bina 10 kat inşa edilince kolon ve iskelet yapısı 5 kata göre hesaplandığı için yıkılması kaçınılmaz oldu” dedi.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, yıkılan Sözel Apartmanı’yla ilgili binanın statik yapısı, proje ve onaylı ruhsat belgelerinin ivedilikle gönderilmesini istedi. Ancak savcılığa gönderilen yazıda 1993 yılına ait kayıtların ve belgelerin arşiv kayıtlarında olmadığı bildirildi.

Müteahhit Celal İrkören’in projeye göre binanın zemin katından merdivenle inilen bodrum katındaki sığınağın duvarlarını yıktığı, hava alması için kirişlerin tıraşlanarak ızgara taktığı ve burayı bir süre kafeterya olarak kullandığı tespit edildi. Dershane işletmecisi Ş.A tutuklanarak cezaevine gönderilirken, projede yer alan inşaat mühendisi Ş.A ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İKİ SANATÇI DA BURADA ÖLDÜ
Sözel Apartmanı enkazında müteahhit Celal İrkören ve eşinin yanı sıra eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu’nun yeğeni Engin, eşi Nupelda, çocukları Arin İmran Ensarioğlu ile 10 farklı dil ve lehçelerde Sezen Aksu ile çıktığı turnelerde kardeşlik türküleri seslendiren sanatçı Zilan Tigris olarak bilinen Dilek Küçüker ile tiyatrocu eşi Çağdaş Çankaya’nın da aralarında bulunduğu onlarca kişinin cansız bedenleri çıkarılmıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top