FDA’dan LAMP testine onay

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 19, 2020 / 07:49

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 30 dakikada kolay sonuç veren ve daha ucuz olan LAMP isimli koronavirüs testine onay verdi.


Lamp testinin uzun bekleme süreleri olan PCR testlerine göre daha kısa sürede sonuç verdiği belirtilirken, bu testin ise daha ucuz olduğu ve kısa dürede sonuç verdiği ifade edildi. Lamp testinin büyük cihazlar olmadan uygulanabileceğini söyleyen Lamp testi üzerine araştırma yapan Dr. Cem Meydan, kimyasal bu teknikli bu testin daha öncesinde Zika virüsünde uygulandığını dile getirdi. Meydan, “Kovid-19 için bizim çalışmamızda1, bir tane tüpün içine örneğinizi alıyorsunuz, bu aldığınız örneğin üzerine birkaç tane kimyasal koyup ısıttığınız zaman 30 dakikada hızlıca virüsün olup olmadığını gösteriyor” dedi.


Lamp testinin havaalanlarında gelen turistlere yapabileceğini söyleyen Meydan, “LAMP testi çok ucuz ve hızlı, pozitif sonuçları 5 dakika içinde bile gösterebiliyor. Negatif olduğunu görmek için 30 dakika kadar bekliyorsunuz” diye konuştu.
Meydan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz LAMP, PCR’dan daha iyi demiyoruz. PCR hastanelerde çok önemli bir teşhis yöntemi. LAMP PCR’ı tamamlayıcı nitelikte ucuz ve çeşitliliği yüksek bir test. Günde 1 milyondan fazla test yapılabileceğini düşünüyoruz. Çünkü fabrika seri üretime geçtikten sonra birkaç tane temel kimyasal üretiyor ve bunları günde 100 binlere hatta milyona çıkması lojistik olarak çok daha kolay.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top