Fed 22 yıldır yapmadığını yaptı: Faizi 50 baz puan artırdı

Fed 22 yıldır yapmadığını yaptı: Faizi 50 baz puan artırdı
ABD Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırdı. Bu, 2000 yılından beri en yüksek miktarlı faiz artışı oldu. Bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47.5 milyar dolar azaltılacağı,...

ABD Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırdı. Bu, 2000 yılından beri en yüksek miktarlı faiz artışı oldu. Bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47.5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi. Metinde “Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatliyiz” ifadesi yer aldı

KARAR OYBİRLİĞİYLE
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1 aralığına yükseltti. Karar oy birliğiyle alındı.

Karar metninde enflasyon risklerine karşı dikkatli oldukları vurgulandı. Çin’de devam eden pandemi nedeniyle tedarik zincirindeki sıkıntıların devam edeceği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ve buna bağlı gelişmelerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaptığı ve ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemeye devam edeceği ifade edildi.

BİLANÇO DARALTILIYOR
Bilançonun haziran ayından itibaren aylık 47.5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edilerek “İlk etapta bilanço azaltımına Hazine kağıtlarında 30 milyar dolar, mortgage destekli menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar ile başlanacak. İlk 3 ayın ardından bilanço daraltmada aylık miktar Hazine kağıtlarında 60 milyar dolara, mortgage destekli menkul kıymetlerde 35 milyar dolara yükseltilecek” değerlendirmesine yer verildi.

YÜKSELEN ENFLASYONA ÖNLEM
Metinde uygun para politikası güçlendirmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve işgücü piyasasının güçlü kalmasının beklendiği bildirildi.

Fed 1980’lerden beri görülen en yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırmıştı. Bankanın da yakından takip ettiği PCE fiyat endeksi Mart’ta yüzde 6.6 ile bankanın hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Fed, faiz artışında geç kaldığına dair de eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Fed son olarak Alan Greenspan Başkanlığında 2000 yılında faiz oranında 50 baz puan artırıma gitmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell kararın ardından basın mensuplarının önüne çıktı.

FAİZ ARTIŞINA DEVAM EDECEK
Powell, “Enflasyonu aşağı çekmek, iş gücü piyasasını güçlü tutmak için zaruri” diyerek faiz artırımının bu noktada önemine dikkat çekti. Powell, şunları söyledi: “Ücretlerde son yılların en hızlı artışları yaşanıyor. Ücretler özellikle hizmet sektöründe yükseliyor. İşgücü piyasasında arz ve talebin dengeye geldiğini görüyoruz.

Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. FOMC önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puanlık artışları masada görüyor. Hali hazırda oldukça belirsiz olan artımı daha belirsiz hale getirmekten kaçınacağız.

Ekonomi gücünü koruyor. FOMC, işgücü piyasasına daha çok katılımın olacağını öngörüyor. Bununla birlikte istihdam yaratma hızı yavaşlayacak. 75 baz puanlık artış FOMC’nin aktif olarak değerlendirdiği bir şey değil.”