FED Başkanı’ndan Bitcoin ve Altın’ı etkileyen açıklama

FED Başkanı’ndan Bitcoin ve Altın’ı etkileyen açıklama
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının sonunu işaret etti. Bunun ardından Bitcoin 27 bin dolara doğru yönelirken, altın %1in üzerinde değer kazandı.Fed Başkanı Powell’dan kritik açıklamalarABD Merkez Bankası Başkanı Jerome...

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının sonunu işaret etti. Bunun ardından Bitcoin 27 bin dolara doğru yönelirken, altın %1in üzerinde değer kazandı.

Fed Başkanı Powell’dan kritik açıklamalar

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, 19 Mayıs’ta Thomas Laubach Araştırma Konferansı öncesinde düzenlenen “Para Politikası Üzerine Perspektifler” panelinde bir konuşma yaptı. Powell, konuşmasında Fed’den ileriye dönük beklentilere ilişkin görüşlerini paylaştı. Doğal olarak Fed Başkanı, konuşmasına enflasyon ile başladı. Powell, mevcut enflasyonun Fed’in belirlediği %2’lik hedefin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca Powell, enflasyonun özellikle toplumun çeperinde yer alanlar için önemli zorluklar yarattığını vurguladı. Bu nedenle, Fed’in mevcut %4,93’ten bu hedefe dönme konusunda “güçlü bir şekilde kararlı” olduğunu kaydetti. JeromePowell bunlara ek olarak şunları söyledi:

"Fiyat istikrarı güçlü bir ekonominin temelidir. Bunu sürdürmek merkez bankasının sorumluluğudur."

Powell, konuşma sırasında faiz oranının o kadar yükselmesine gerek kalmayabileceğini de kaydetti. Fed Başkanı, daha sıkı finansal koşullardan da bahsetti. Bu bağlamda, “politika faiz oranımızın hedeflerimize ulaşmak için olması gerektiği kadar yükselmesi gerekmeyebilir” anlamına geldiğini söyledi. Piyasa, Federal Reserve’in faiz oranlarını artırmaktan kaçınmasını beklediği için bir sonraki toplantıya ilişkin endişeler yüksek.

FedWatch aracına göre, Fed’in %5 – %5,25 olan mevcut Fed Fonları hedefine bağlı kalma olasılığı, geçen haftaki %84,5’e kıyasla azaldı. Şu anda bu oran %77,6 seviyesinde. 25 baz puanlık (bps) bir artış olasılığı ise halen %22,4 gibi düşük bir seviyede.

Powell konuşurken BTC fiyat oynaklığı geri döndü

Bugün tüm gözler Washington’daki Thomas Laubach Araştırma Konferansı’nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell’ın üzerindeydi. Önceki gün diğer Fed yetkililerinin yanı sıra işsizlik verilerinin de faiz artırımlarının devam edeceğine dair beklentileri artırmasıyla piyasalarda sinirler gerilmişti. Powell, konuşmasında şu hususların altını çizdi:

"Finansal istikrar araçları bankacılık sektöründeki koşulların sakinleşmesine yardımcı olurken, diğer yandan buradaki gelişmeler daha sıkı kredi koşullarına katkıda bulunuyor. Ayrıca, muhtemelen ekonomik büyüme, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı oluşturuyor. Sonuç olarak, hedeflerimize ulaşmak için politika faizimizin normalde olması gerektiği kadar yükselmesi gerekmeyebilir. Tabii ki, bunun kapsamı son derece belirsiz."

Powell, piyasaların faiz artırımı beklentileri konusunda Fed’den ayrışmasına da değindi. Yetkililerin kendilerinin inandığından “enflasyonun çok daha hızlı düştüğü farklı bir tahmini yansıtıyor gibi göründüğünü” de sözlerine ekledi. Bu nedenle Bitcoin, faiz artırımlarının sona ereceği yönündeki önerilere karşı özellikle hassas.

Hemen öncesinde, Binance BTC/USD emir defterindeki likiditenin, Material Indicators adlı izleme kaynağı tarafından Twitter’a yüklenen bir anlık görüntüsü, 26.000 doların üzerinde önemli bir destek olmadığını gösterdi. Bu arada, likidite sorusu 27.300 dolar civarındaki spot fiyata yakın bir bölgede yavaş yavaş artıyordu.

Bitcoin fiyatı karışık tepkiler gösteriyor

Lider kripto paranın Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasına verdiği ilk tepki çoğunlukla yükseliş yönünde oldu. Böylece, Bitcoin fiyatı 27.200 doların üzerine çıktı. Ancak, bu yazının yazıldığı sırada BTC, 100 günlük Üstel Hareketli Ortalamanın (EMA) üzerindeki varlığını sürdürüyor ve 26.873 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin, 18 Mayıs’taki %2’lik düşüş kaydetti. Bunun ardından Bitcoin, önemli bir teknik ve psikolojik destek seviyesi olan 27.000 doların altına geriledi. BTC’nin 28.000 doların üzerine çıkması ve 50 günlük EMA çizgisini bir destek seviyesine çevirmesi için bu seviyenin üzerinde kalması önemli.