FED faizi 75 baz puan artırdı

FED faizi 75 baz puan artırdı
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. Karar, oybirliği ile alındı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) açıklamasında, "Pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları...

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. Karar, oybirliği ile alındı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) açıklamasında, "Pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskıları nedeniyle arz ve talep dengesizliklerini yansıtan enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor" denildi.

Kararın açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, “Ekonominin şu an resesyonda olduğunu düşünmüyorum” dedi. “Faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak uygun olacaktır” diyen Powell, “yüksek bir faiz artışı" daha gelebileceğini kaydetti. Fed, faizleri artırarak özellikle ABD’de yüzde 9,1'le son 40 yılın en yüksek düzeyine çıkan enflasyonla mücadele etmek istiyor.

Bloomberg anketine katılan 85 ekonomistin çoğu, yüzde 1,50-yüzde 1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artışı öngörüyordu.

Reuters ajansının haberine göre piyasaların beklentisi, Fed’in yıl sonuna kadar faizi yüzde 3,4’e kadar çıkarması.

Powell, enflasyonun yüzde iki hedefine geri döneceğine dair sağlam kanıtlar görene kadar faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini açıkça belirtti.

Fed’in faizi artıracağına yönelik beklenti dolar endeksinin de yükselmesine neden oluyor. Doların diğer para birimlerine göre yükselmesine paralel olarak Türkiye’deki yüksek enflasyon ve düşük faiz politikası, Türk Lirası’nın değer kaybetmesine yol açıyor.

Fed’in keskin faiz artışı yapacağı beklentisi, Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan piyasalarda varlıkların değer kaybetmesine yol açıyor.

DOLAR/TL’DE YILIN YENİ ZİRVESİ
ABD Merkez Bankası'nın faiz kararından önce dolardaki hareketlilik devam etti. İstanbul serbest piyasada dolar 17,87 liradan, euro ise 18,13 liradan güne başladı. Yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 26'yı aşan dolar gün içerisinde 17,91 ile yılın yeni zirvesini gördü.