FED şaşırttı, faizi 75 baz puan artırdı

FED şaşırttı, faizi 75 baz puan artırdı
Yüzde 8,6 ile 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan ABD’de Merkez Bankası (Fed), enflasyonu aşağı çekebilmek için haziran toplantısında faizleri beklentilerin de üzerinde bir oranla 75 baz puan yükseltti. Bu oran 1994’ten...

Yüzde 8,6 ile 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan ABD’de Merkez Bankası (Fed), enflasyonu aşağı çekebilmek için haziran toplantısında faizleri beklentilerin de üzerinde bir oranla 75 baz puan yükseltti. Bu oran 1994’ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak kayıtlara geçti. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkardı.

Fed yetkilileri, bu artışla da yetinmedi, yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artışı sinyali vererek enflasyona karşı kararlı tutumlarını ortaya koydu.

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek İslami kuralı referans alınca Türkiye, piyasa şartları uygun olmadığı halde ısrarla peş peşe faiz indirince döviz kurları, piyasa kredi faizi ile Hazine’nin borçlanma faizi, enflasyon görülmemiş bir hızla aylardır yükselişte. Resmi rakamlarla son enflasyon verisi yüzde 73.5 açıklandı, bağımsız ENAG’a göre ise yüzde 160’ı geçti.

Fed karar metninde, yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı. Metinde Fed’in elindeki Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği ifade edildi.

Karar 10’a karşı 1 oyla alındı. Fed’in şahin isimlerinden biri olan Kansas City Başkanı Esther George 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı.

FED’İN BEKLENTİLERİ
Fed, ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelledi. Buna göre, Mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7’ye çekildi. 2023
büyüme beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 1,7’ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2’den yüzde 1,9’a indirildi.

Fed, bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkardı. 2023 işsizlik beklentisi yüzde 3,5’ten yüzde 3,9’a yükseltilirken, 2024 beklentisi yarım puanlık artışla yüzde 4,1 olarak kaydedildi.

YILSONU TAHMİNİ: YÜZDE 3,4
Yetkililer yıl sonuna kadar faizin yüzde 3,4 seviyesinde olacağını öngördü. Bu da yıl sonuna kadar 175 baz puanlık daha artış olacağına işaret etti.

Fed, karar metninde enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve pandemi ile ilişkili arz ve talep dengesizliklerini, enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığını söyledi.

Türk halkı ne yapsın! Fed’in ‘Çok yüksek’ dediği enflasyon %8,6
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) haziran ayı toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında değerlendirmelerde bulundu.

Powell’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: “Ülkedeki ekonomi son 2,5 yılda birçok şeyi atlattı ve dirençli olduğunu kanıtladı. Kongre’nin bize verdiği maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimiz gereğince şu an, çok açık bir resim var önümüzde. İş piyasası inanılmaz bir şekilde sıkı ve enflasyonda çok yüksek. Tedarik sorunları beklenenden daha uzun kaldı ve fiyat baskıları da birçok mal ve hizmete yayıldı. Ham petrolün ve diğer emtia fiyatlarının artması Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kaynaklanıyor. Gıda ve enerji fiyatlarını yukarı çekerek enflasyonu da yukarı yönlü baskılıyor.”

Yüzde 8,6 ile 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan ABD ekonomisinde öncelik enflasyonu tekrar aşağı çekmek.