Fed’in hassas adımları…

ABD’de enflasyonun beklenmedik bir şekilde düşük çıkması tüm yatırımcılar için mutlu bir haber oldu diyebilirim. Düşen enflasyon karşısında Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artışları konusunda daha sakin davranacağı beklentisi yükseldi.

Bilindiği gibi, tahvil faizlerinin artması beklendiği zaman “eskisini sat yenisini al” hareketi başlıyor ve bu durumda tüm borçlanma enstrümanlarına gelen satış sebebiyle faiz yükselişi ivmeleniyor. Eski tahvilleri satanların hisse senedi ya da diğer sermaye piyasası enstrümanlarına dönmediği, faiz artışlarına göre pozisyon aldıkları göz önüne alındığında, son açıklanan enflasyon oranları en çok borsa yatırımcılarını memnun etmiştir diye düşünüyorum.

Şunu hatırlatmam lazım:
Borsa değeri açısından dünyanın en büyük 500 firmasının oluşturduğu toplam büyüklüğün %46’sını Amerikan şirketleri oluşturuyor.

BÜYÜME KAÇINILMAZ OLARAK YAVAŞLAYACAK
Fakat, ABD’de devasa bir özel sektör borçlanma pazarı da var. Söz konusu piyasanın büyüklüğü Çin’in milli gelirinden fazla.

Bu pazarın azımsanmayacak bir payını da BBB- ve daha düşük reytingleri olan firma tahvilleri oluşturmakta.

Birçok fon bu pazardaki yüksek faizli kağıtlardan para kazanıyor ama tek korkuları bu tahvillere yoğun bir satış gelmesi.

Açıkçası şu ana kadar bu pazardan endişe edici bir haber gelmemiş olması bile büyük bir şans.

Birçok uzman söz konusu kağıtların pandemi esnasında reytinglerinin düşürülmesinden korkuyordu. Böyle bir gelişme olsaydı 3. bin yılın başında ikinci bir küresel finansal krizin ortaya çakma ihtimali artardı.

Tüm bunlar faiz artışlarına geç başladığı için eleştirilen Fed’in ne kadar hassas bir operasyon yaptığını da bizlere gösteriyor.

Sanıyorum bu ayrıntılar ışığında resesyon beklentileri azalırken, “büyümede yavaşlama” gerçeği ile yüzleşmeyi öğrenecek dünya.

Tabii ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir durum bu.

İlk altı ay sadece Türkiye için değil herkes için heyecanlı geçecek gibi gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi