‘FETÖ / PKK benzetmesi kabul edilemez’

‘FETÖ / PKK benzetmesi kabul edilemez’
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Radyo Karakutu’da yayınlanan Söylemesi Bizden programında Yavuz Oğhan ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı. İşte Şahin’in programda sorulara verdiği yanıtlardan önemli...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Radyo Karakutu’da yayınlanan Söylemesi Bizden programında Yavuz Oğhan ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı. İşte Şahin’in programda sorulara verdiği yanıtlardan önemli bölümler;
“Koronavirüs vaka sayısında kentimizde rakamlar düşük, büyüklüğümüze göre ortalamanın çok altında. Vefat eden hemşerimiz 5 kişi, yoğun bakımla birlikte 20 vakamız var. Çok yoğun çalışıyoruz bu rakamlarda kalmak için.”

‘KUMAŞI BİZ ÜRETİYORUZ’
“Türkiye’deki üretilen bütün maskelerin kumaşı Gaziantep’te üretiliyor. Büyük bir avantajımız var. Büyük atölyeler açmıştık, buraları hızla maske üretimine cevirdik. Kumaş bizden olunca, atölye de bizde olunca hızlı bir üretim kapasitesine ulaştık. Üretim şehriyiz, ticaret odası şehrin ihtiyacını, sanayi de işçinin ihtiyacını giderecek bir zincir oluşturdu. Diğer şehirlerden daha iyi bir şekilde devam ediyoruz.”
‘BİZ DE KAMPANYA YAPTIK’
“Genelgelerin yürütmesini yapıyoruz. Yaptığımız her şey valiliğin içişleri bakanımızın görüşleri alınarak yapılıyor, o yüzden devlet içinde devlet yok.
(muhalefete gelen eleştiriler hakkında) En çok yardım konusunda farklı bir şey oluştu. Mesela biz 20 gün önce bir kampanya yaptık. ‘Kalbe dokun gönül kazan’ kampanyamızın adı buydu. Çok ciddi, 3 aylar geliyor ramazan, insanlar zekatlarını vermek istiyor, bir talep geldi, biz de adını koyduk. Bu sistemi başlattık, çok da güzel gidiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız Biz Bize Yeteriz’i başlatınca biz nakdi yardımı durdurduk.”
Ben Fatma Şahin olarak şu kadar yardım paketi hazırladım bana başvurun, şu kadarını dağıtayım demedim. Ben şunu dedim, 2 milyon bize emanet, en hızlı nasıl 2 milyona ulaşacağız. Sen ben yok biz varız dersek anlaşılmamak için hiçbir neden yok. Mesele aynı masaya oturmak.”
7 YILDIR YARDIM DAĞITIYORUM
“(Yardım kampanyası, ekmek dağıtıyor musunuz) Biz vefa grubuna dahil oldu, 100 personel ve 40 araç verdik. Bir de sıcak yemek desteği yaptık aşevlerimizden. Ramazan boyunca hem kuru gıda hem sıcak yemeği valilikle koordine ederek gerçekleştireceğiz.”
“(Yardım alıyor musunuz / Muratpaşa ve Odunpazarı aşevlerine yasak gelmişti) Ben her ay 12 bin kişiye düzenli yardım yapıyorum. 7 yıldır bunu yapıyorum. Gaziantep süt diye bir dağıtım sistemi kurduk, bunların hepsini kendi bütçemizden yapıyoruz. Yasal olarak da bunu yapma şansımız var.“
“(Yardımlar konusunda size ‘İkilik çıkarmanın alemi yok, ikilik çıkmasın, paralellik olmasın’ dense ne dersiniz?) Yıllardır bu çalışıyordu, kimse de böyle bir şey demedi şimdiye kadar. Bu sorun niye çıktıya iyi bakmak lazım. Ben 7 yıldır bu sistemi kurdum, kimse bana niye 12 bin adama gıda yardımı yapıyorsun demedi. Bana da demedi Hatay’a da, Adana’ya da demedi. Bu niye çıktı, kampanyayı halktan aldığın zaman, başka bir sıkıntıya döndüğü için çıktı. Valilikte soybis var, kaymakamlık da var. Niye bu işlere para ayırıyorsun demediler, diyebilirlerdi. Yıllardır İzmir belediyesi süt dağıtıyor, çok da başarılılar. Onlar yaşamadı böyle bir sorun.”
‘BAŞKAN VE VALİ ÇÖZER’
“(Son seçimleri göz ardı ederek mi konuşuyoruz? Ankara ve İstanbul’daki değişim üzerine birazcık tartışmaların alevlendiğini kabul etmemiz lazım.) Haklısınız. Ama başkanların yol ve yöntemlerinden kaynaklı da farklılık var. Ankara ve İstanbul bile farklı görüş bildiriyor. Benim kendi görüşüm, Ankara ve İstanbul bizim için çok önemli. Demokrasi kültürümüzü daha güçlendirdiğimiz zaman sorun çıkmayacak. Belediye başkanı ve valinin bu işi kendi içinde çözmesi gerektiğini ve çözebilecek güçleri olduklarını biliyorum.”
‘DOĞRU BULMUYORUM’
(FETÖ PKK benzetmesi) Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarımız, yol ve yöntemleri farklı olsa bile oturulur konuşulur. Ama bu tür bir benzetmeyi, ki zaten söylendiğinde de böyle bir benzetme üzerinden gidilmedi, genelleştirme üzerine gidildi. Ben böyle bir ifadeyi doğru bulmuyorum.”

ALİ VALİYLE ÇALIŞTIM NİYE BÖYLE OLUYOR?

“(İstanbul valisinin İBB’yi davet etmemesi) Ben de o valiyle çalıştım, Gaziantep’ten gitti Ali Bey. Ortak çalışmaya çok müsaittir. Niye böyle oluyor ben de anlamıyorum. Yani Ali Vali’yi çok iyi tanıdığım için çok rahat 5 dakika içinde ortak bir dağıtım sistemi kurulur ve bütün İstanbul da buraya gelir çok hızlı bir sistemin içine dâhil olur. Toplum bizden bunu bekliyor. İnsanlar can derdinde. Hangi partiden hangi belediye başkanının ne verdiğinin önemi yok. Bu günler yarınları belirleyecek. Bizim modelimizde hiçbir sorun olmuyor. En hızlı ulaşım hattı da Gaziantep’te kuruldu. Niye, ben diye bir şey yok.”

BELEDİYELER BİRLİĞİNDE HER BELEDİYE EŞİT

“(Belediyeler Birliği Başkanı olarak, diğer partili belediye başkanlarıyla ak partili belediye başkanlarına tanınan halkın gönlüne girme fırsatının eşit olduğunu düşünüyor musunuz?) İller Bankası’ndan gelen paranın eşit olarak dağıtıldığını biliyorum. Belediyeler Birliği başkanı olarak da encümeni topladık. Oturduk beraber çalıştık. Ortak sorunumuz var. Ortak çözüm üretmek istiyoruz. Oturup çalışıyoruz, belediyeler birliği sağlıklı bir şekilde çalışıyor. 9 madde çıktı, ben şunu demedim, “Bu CHP belediye başkanından geldi, bunu sümen altı yapalım, benim kendi belediye başkanımdan geleni hükümete göndereyim” demedim. 9 maddeyi yazdık, hepsini gönderdik. İlk madde borçlu olan belediyelerin borçların kesilmesiyle ilgiliydi, çıktı. İçinde olan var olmayan var, Geçtiğimiz hafta meclis kapanırken yeniden düzenleme çıktı. Belediyelerin ödemelerini de rahatlatacak bir çalışma çıktı. Biz o kadar birbirimizle konuşuyoruz ki, hepimiz ne kadar ortak çözüm üretebilirsek buna gayret ederiz.
Geçen hafta telekonferansla kadın belediye başkanlarını topladık, CHP ağırlıklı. Hepsiyle oturduk ne yapabiliriz, hükümetten ne bekliyorsunuz? Hepsini alıyoruz paket edip gönderiyoruz. Bireysel yaşanan şeylerin oturup çözmek gerekiyor.”


“BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR”
“Birlikten kuvvet doğduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın da bütün belediye başkanlarını toplamasının çok isabetli olacağını düşünüyorum. Daha önce toplandı, her birine tek tek söz verildi, dinlendi. WhatsApp grubu kuruldu. Yeterli mi değil. Temennim cumhurbaşkanımız bütün belediye başkanlarımızı yeniden toparlar görüş ve önerilerini alır.”