Fidan zirveye koşuyor

Fidan zirveye koşuyor
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın başkanlıkta görev süresinin dolacak olması nedeniyle 2 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ocak 2021’de üye olarak seçilen İrfan Fidan...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın başkanlıkta görev süresinin dolacak olması nedeniyle 2 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ocak 2021’de üye olarak seçilen İrfan Fidan da aday oldu. AYM’nin en kıdemsiz üçüncü üyesi olan Fidan’ın adaylığının Yüksek Mahkeme’de rahatsızlık yarattığı öğrenildi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI İSTEDİ”
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre AYM kulislerinde, başkan adayları olarak Rıdvan Güleç ve Basri Bağcı’nın isimleri konuşuluyordu. AYM üyeliği süresi 2024’te dolacak olan Arslan’ın ise aday olmayacağı belirtiliyordu. Ancak Fidan, son anda adaylığını açıkladı. Yargı kulislerinde, Fidan’ın adının doğrudan Cumhurbaşkanlığı’ndan işaret edildiği ifade ediliyor. Fidan’ın AYM üyelerini tek tek ziyaret ederek seçim çalışmalarına başladığı öğrenildi. Bazı üyelerin Fidan’ın adaylığına tepki gösterdiği, üst düzey bir Adalet Bakanlığı yöneticisinin de ikna için bazı üyeleri aradığı konuşuluyor. Bu gelişmelerin ardından Arslan da yeniden başkan adayı oldu, Bağcı ve Güleç’in de adaylıktan vazgeçtiği öğrenildi.

AYM’de Arslan’ın arasında bulunduğu beş üye, genellikle muhalif kararlara imza atıyor. Bu isimlerin karşısında ise 10 kişilik iktidara yakın üye bloku var. Yeni başkanın en az sekiz üyenin oyunu alması gerekiyor.

HDP DAVASINI YÖNETECEK
AYM’deki başkanlık seçimi, doğrudan mahkemedeki dava süreçlerini etkileyecek. Bunların başında ise HDP’nin kapatılması istemiyle açılan dava geliyor.