Fidyecilerle pazarlık

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 25, 2021 / 15:34

Nijerya’nın Lagos kentindeki limandan yola çıkarak Güney Afrika’nın Cape Town kentine doğru ilerleyen Mozart isimli Türk konteyner gemisi, korsan saldırısına uğradı.
EOS Risk Group Başkanı David Johnson tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketine ait Mozart isimli geminin Gine Körfezi’nde Sao Tome’nin 100 deniz mili açığında saldırıya uğradığı duyuruldu.
Aynı açıklamada gemide 19 mürettebat bulunduğu, 15’inin kaçırıldığı; birinin de öldürüldüğü bildirildi. Üç mürettebatın da gemide kaldığı belirtiliyor.
KORSANLAR HENÜZ GERİ DÖNÜŞ SAĞLAMADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geminin 4. Kaptanı Furkan Yaren ile telefonda görüşerek olayla ve gemideki durumla ilgili bilgi aldı. Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’u arayarak, öldürülen Azerbaycan vatandaşı mürettebat için başsağlığı diledi ve gemi limana yanaştığında cenazenin Azerbaycan’a nakli için çalışmaların derhal başlayacağını aktardı.
Türkiye’nin başta Abuja olmak üzere Gine Körfezi’ndeki büyükelçilikleri ile irtibata geçtiği, kaçırılan mürettebatın kurtarılması için çalışmaların başladığı belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, baskınla ilgili NTV’ye yaptığı açıklamada, “Biraz önce kaptanla görüştüm, gemi Gabon kara sularında. Gemi güvenli şekilde limana yanaşmak için bekliyor. Gabon’dan da teknik personel talebinde bulunduk. Gemi yanaşır yanaşmaz gerekli işlemleri yapacağız” dedi.
“Vatandaşların kurtarılması için koordineli görüşmeleri sürdürüyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Korsanlar henüz geri dönüş sağlamadılar. Süreci yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada paylaşılan ve geminin 4’üncü kaptanı Furkan Yaren’e ait olduğu ifade edilen ses kaydında, Yaren’in, “Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi” ifadeleri yer aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, “Gine Körfezi’nde korsan saldırısına uğrayan gemi saat 11.00’de Gabon’un Gentil Limanı’na demirledi” dedi.
GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR
Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gabon’a demirleyen geminin saldırıdan kurtulan 3 personelinin sağlık durumu hakkında bilgi aldı ve kendilerine tekrar geçmiş olsun dileklerini iletti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaçırılan personelin kurtarılması için de girişimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top