Filistinliler Mescid-i Aksa’ya akın etti

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 11, 2021 / 08:38

Cuma günü namaz kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya giden on binlerce Filistinli, 10 Mayıs’taki “Kudüs Günü”nde bazı İsrailli grupların planladığı yürüyüşte Harem-üş Şerif’e girmemesi için üç günlük bir nöbete başladı. Ardından İsrail polisi müdahale etti. Gerginlik sürüyor.
İsrail polisi, dün “Kudüs Günü Bayrak Yürüyüşü”nde Mescid-i Aksa’nın bulunduğu, Müslümanların “Harem-üş Şerif” Yahudilerin ise “Tapınak Dağı” adını verdiği bölgeye Yahudilerin girişinin yasaklanmasına karar verdi.
İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki saldırılarında bazıları ağır olmak üzere, 300’ün üzerinde kişi yaralandı. Polisin sert müdahalesi sürerken binlerce Filistinlinin Mescid-i Aksa’ya doğru yürüyüşe geçti. Öte yandan Gazze Şeridi’nden Batı Kudüs ve Beyt Şems kentine 6 roket atıldığı bildirildi. İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırılarında ise 3’ü çocuk 9 Filistinli hayatını kaybetti.
Binlerce Filistinli sabah namazını, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa’da kıldı. Namazın ardından Filistinliler, Mescid-i Aksa’nın avlusunda gösteri düzenledi.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde bölgede yaşanan kan donduran anlar yer aldı. Twitter’da paylaşılan bir videoda İsrailli bir yerleşimcinin aracını Filistinlilerin üzerine sürdüğü ve bir kişiyi ezdiği görüldü. Aynı görüntülerde İsrail polisinin saldırgan sürücüyü koruma altına aldığı anlara ait görüntüler de yer aldı.
9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırısında dokuz kişinin öldüğünü duyurdu. Filistin medyası da Beyt Hanun kentinde üç çocuğun öldüğünü belirtti.
KILIÇDAROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A BM ÇAĞRISI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Erdoğan’a açık çağrı yapıyorum; BM’yi daha etkin olmaya zorlayacak girişimleri derhal başlat!” çağrısı yaptı. Öte yandan Meclis’teki 5 parti ortak bir bildiri yayınlayarak İsrail’in saldırılarını kınadı.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı hedef aldığı saldırılara tepki gösterdi. Açıklamada, “İsrail’in Mescid-i Aksa’da ses bombalarıyla ve güç kullanarak müdahalede bulunmayı sürdürmesini kınıyor, bu saldırıların bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz.” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile ayrı ayrı görüştü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top