Filo polemiği

Filo polemiği
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Samsun’da vatandaşlara seslendiği konuşmasında iktidara geldiklerinde tasarruf yapacaklarını ifade ederek, “İsraf nasıl önlenir biliyorum. 13 tane uçak mı var, lüks arabalar mı var, satacağım onları”...

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Samsun’da vatandaşlara seslendiği konuşmasında iktidara geldiklerinde tasarruf yapacaklarını ifade ederek, “İsraf nasıl önlenir biliyorum. 13 tane uçak mı var, lüks arabalar mı var, satacağım onları” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin il başkanları toplantısında yanıt verdi.
“ATATÜRKÇÜSÜN YA…”
Erdoğan, “Neler söylediğini görüyorsunuz. Neymiş gelince uçakları satacakmış, senden öncekiler de bunu söylüyordu. Uçakları sattığın zaman devleti yönetmiş mi oluyorsun? Dünyaya dolaşacaksın neyle tarifeli uçaklarla mı? Yarış edeceksin ne ile tarifeli uçaklarla mı? Yok, trene binersin, otobüslerle beraber seyahat edersin. Ondan sonra da ben muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağım dersin, Atatürkçüsün ya.” dedi. Erdoğan daha önce de Kanal İstanbul için “Tahkime gider söke söke alırlar” diyerek Kılıçdaroğlu’na yanıt verirken kendisinden sonraki döneme bir kez daha işaret etmiş oldu.

TARİFELİ UÇAKLA HANGİ LİDERLER UÇUYOR

Erdoğan’ın bu yanıtının ardından tarifeli uçakla seyahat eden liderleri akıllara geldi.
-2015’te Türkiye’yi ziyaret eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Helsinki’den İstanbul’a Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle geldi.
-Avrupa’nın en büyük ekonomisini yöneten Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2018 yılında G20 Zirvesi’ne katılmak üzere tarifeli uçakla Madrid üzerinden Arjantin’e ulaştı.
-2018’de Meksika Devlet Başkanı seçilen Andres Manuel Lopez Obrador, bir tarifeli uçakta 3 saat beklemesine rağmen yine de başkanlık uçağını satmakta kararlı olduğunu söyledi. Obrador, “Bu kadar yoksulluk varken lüks uçağa binmeye utanırım” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN JET YANIT

Erdoğan’ın sözlerine Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından şu yanıtı verdi:
“Erdoğan ‘Kılıçdaroğlu iktidar olunca uçakları satacak mı göreceğiz’ demişsin. Gel diyoruz er meydanına, kaçıyorsun. Gelirsen görürsün satacak mıyım, satmayacak mıyım! Sen kaç, biz kovala, nereye kadar Erdoğan? Bir de anlaşılan bir yere tarifeli uçakla gitmeyi, metroya, trene binmeyi korkunç bir şey gibi görüyorsun. Korkma, o kadar kötü değil. Halkınla birlikte olabiliyorsun, dert dinleyebiliyorsun. Bu aralar senin çok ihtiyacın var bunlara, benden söylemesi.”

CUMHURBAŞKANLIĞININ ‘KISKANDIRAN’ FİLOSU

Açık kaynaklara göre VIP Filo havuzunda 13 uçak, 3 helikopter var. Bunlardan en büyüğü yaklaşık 400 milyon değer biçilen ve Katar Emiri’nin hediye ettiği söylenen Boeing 747.
1-TC-TRK Boeing 747-8 intercontinental: Dünyanın en büyük uçakları arasında yer alan Boeing 747, filodaki en büyük uçak.
2-TC ANA Airbus A319-115 cj: 2000 model olan ve İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından bir dönem kullanılan uçak 2005’te İtalya Hava Kuvvetleri’nden alındı.
3-TC-TUR A330-200: 2011 yılında fabrikadan çıktıktan sonda ABD’de Gore Design şirketinde modifikasyon işlemleri yapılan uçak 2014’te teslim alındı.
4-TC-IST A319-133: 2009 model uçak 28 yolcu kapasiteli tasarlandı.
5-TC-ANK A318-112: Daha önce Ürdün Devleti’ne ait olan uçak 2018 yılında alındı.
6-TC-DAP Gulfstream G550
7-TC-LAA Cessna
Ciatiton v
8-TC-KOP Gulfstream G550
9-TC-TRY Bombardier Challenger 850
10-TC-ATA
Gulfstream G550
11-TC-CBK
Gulfstream G550
12-TC-GAP Gulfstream G450
13-TC-LAB Cessna
Ciatiton v