FİNALE ÇEYREK VAR

UĞUR’LU FUTBOL

22.FIFA Dünya Kupası sebebiyle ara verdiğimiz, “Uğur’lu Futbol”a ufak ufak başlama zamanı geldi. Tarihinde ilk defa, mevsim şartlarından dolayı, kış aylarında düzenlenen Dünya Kupası’nda sona yaklaşılıyor. Bugün ve yarın oynanacak maçlarla, yarı finale çıkacak takımlar belli olacak. Zorlu Çeyrek Final maçlarını değerlendirmeye başlayalım. Uğur’lu Futbol’a hoş geldiniz…

Dünya Kupası’nda Yarı Final maçları Salı ve Çarşamba günleri oynanacak.
Eşleşme anahtarı ise aşağıdaki gibi:

13 Aralık Salı
58. Maç Galibi (Hırvatistan –Brezilya) ile
57. Maç Galibi ( Hollanda- Arjantin)

14 Aralık Çarşamba
59. Maç Galibi (İngiltere-Fransa) ile
60. Maç Galibi (Fas-Portekiz)

Futbolun güzelliklerinin konuşulduğu maçlar seyretmemiz dileğiyle…

HIRVATİSTAN-BREZİLYA: SAMBA MI KOLO* MU?

Rahat ve çok da sıkıntıya düşmeden çeyrek finali gördü Brezilya… Beklenildiği gibi; ilk iki maçta aldığı galibiyetlerle, G Grubunu lider olarak bitirdi. Neymar ilk maçta sakatlanmasına rağmen, son 16 turunda, Güney Kore karşısında, ilk on birde forma giyip golünü de attı. İstim üzerinde bir Brezilya izleyeceğimiz kesin.

Hırvatistan, F grubunda, iki beraberlik ve bir galibiyet alarak, grup ikincisi olmayı başardı. Son 16 turunda Japonya’yı penaltılar sonucunda elediler. Livakoviç, maçın galibini belirlenmesi için, penaltı noktasından yapılan vuruşlarda (seri penaltı vuruşları) üç penaltı kurtardı. İlginç bir istatistik; Hırvatistan 2018 Dünya Kupası’nda D Grubunu –üstelik Arjantin’i de 3-0 yenerek, 9 puan ile lider bitirmişti. Son 16 turunda Danimarka’yı penaltılarla 3-2 eledikten sonra Rusya’yı, yine penaltılarla 4-3 yenerek yarı finalde İngiltere’yi 90 dakika sonrası 2-1 yenmiş ve finalist olmuştu. Finalde ise Fransa’ya 4-2 mağlup olmuşlardı.

Brezilya için, bu maçın diğer maçlar gibi geçmeyeceği kesin olsa da, bence Eğitim Şehri Stadından, Samba sesleri gelir. (58. Numaralı Maç/ 9 Aralık Cuma 18.00)

*Kolo: Hırvat halk dansı

HOLLANDA-ARJANTİN: TEKRAR MI RÖVANŞ MI?
Hollanda, A grubundan lider çıktı ve ikinci turda, rahat bir oyunla, ABD’yi elemeyi başardı. Takım oyunu oynuyorlar ve çok hızlılar. Oynadıkları dört maçta 8 gol atıp 2 gol yediler. Portakallar bu kupada yenilgi ile tanışmadılar. Arjantin ise, şok Suudi Arabistan yenilgisi ile açtı kupayı (2-1). Ardından Meksika ve Polonya’yı aynı skorla, 2-0, geçmeyi başardılar. Son 16 turunda oynanan Avustralya maçı, Messi’nin 1000. Maçıydı. Son on dakika haricinde, Arjantin turu 2-1 ile geçen taraf oldu.

İki takım, hafızalardan silinmeyen 1978 Dünya Kupasın Finalinde karşılaşmışlar ve Arjantin bu maçı, uzatma devrelerinde, 3-1 kazanarak, Dünya Şampiyonu olmuştu. 2014 Yarı Finalinde ise Arjantin maçı, bu sefer penaltılar sonucunda, 4-2 kazanmıştı.

Muhtemelen uzatmaya gideceğini tahmin ettiğim bu maçta, Hollanda’nın rövanşı yine alamayacağını, tarihin tekrar edeceğini ve Arjantin yarı finale çıkacağını düşünüyorum. (57 Numaralı Maç/ 9 Aralık Cuma 22.00)

FAS-PORTEKİZ: FAS’IN RÜYASI DEVAM EDECEK Mİ?
22.Dünya Kupası’nda tarih yazan Fas, Ronaldo’lu Portekiz karşında yarı final şansı arayacak. Kuzey Afrika Temsilcisi F Grubunu, büyük sürpriz yaparak, 7 puanla lider tamamladı ve oynadığı futbolla büyük beğeni topladı. Son 16 turunda İspanya’yı, penaltılar sonrası, saf dışı etmeyi de başardı. Portekiz ise, iki galibiyet bir mağlubiyet ile 6 puanla ikinci tura çıktı ve sükseli İsviçre galibiyeti ile çeyrek finale geldi. Portekiz Milli Takımında, Ronaldo krizi de iyice hissediliyor. Ronaldo adeta;“persona non grata. (istenmeyen adam.)”

Fas bu krizi lehine çevirip bir masala imza atabilir mi, yoksa Ronaldo son Dünya Kupası’nda yarı finalist olur mu? Gönlüm; Fas’ın Katar 2022’de tarih yazmasından yana olsa da, Portekiz tura daha yakın… (60 Numaralı Maç / 10 Aralık Cumartesi 18.00)

İNGİLTERE-FRANSA: ARİSTOKRASİ Mİ YOKSA ROMANTİZM Mİ?
İngilizler, sükseli İran galibiyeti ile (6-2) turnuvaya “merhaba” demişlerdi. Amerika ile berabere kalıp, son maçta “kuzenleri” Galler’i 3-0 ile geçip grup lideri oldular. “Kırmızı Urbalılar” son 16 turunda, Senegal’i, zorlanmadan net bir skor ile (3-0) geçip çeyrek finalist oldular.

Fransa ise, tabiri caizse, şiir gibi futbol oynayarak grubunu lider tamamladı. İkinci tur maçında Polonya ile karşılaşan son dünya şampiyonu, 3-1’lik skorla kazandı.
İngiltere’nin çok iyi bir takımı olmasına rağmen, oyun anlamında fark yaratamayışı, kafalarda soru işareti yaratıyor. Didier Deschamps’a rağmen Fransa, çok iyi oynuyor.

İflah olmaz bir “romantik” olarak, yarı finalin Fransa’ya daha yakın olduğunu düşünüyorum. (59 Numaralı Maç/ 10 Aralık Cumartesi 22.00)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00