Financial Times’tan kâbus senaryosu

Financial Times’tan kâbus senaryosu
Yabancı yatırımcılar üst üste beşinci ayda da gelişmekte olan piyasalardan paralarını çekerek bir rekora imza attı. Bu gelişme durgunluk endişesinin ve yükselen faiz oranlarının gelişmekte olan ekonomileri nasıl sarstığını...

Yabancı yatırımcılar üst üste beşinci ayda da gelişmekte olan piyasalardan paralarını çekerek bir rekora imza attı. Bu gelişme durgunluk endişesinin ve yükselen faiz oranlarının gelişmekte olan ekonomileri nasıl sarstığını gösteriyor. İngiliz Financial Times’ta Türkiye’de alınan kur korumalı mevduat ve benzeri tedbirlerin cari açık nedeniyle çökeceğine işaret edildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) hazırladığı geçici verilere göre uluslararası yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri ve yerel tahvillerinden çıkışı bu ay 10,5 milyar dolara ulaştı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın (FT) haberine göre bu, son beş aydaki çıkışları 38 milyar doların üzerine çıkardı.

TÜRKİYE NEGATİF AYRIŞIYOR
Gana ve Sri Lanka gibi ciddi düzeyde sorunlu ekonomilerin yanı sıra Brezilya, Meksika, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkeler arasında başı çeken aktörler için de borçlanma maliyetleri bu yıl önemli düzeyde arttı. Birçok büyük ekonomi enflasyonla mücadele etmek için erken davrandı ve kendilerini dış şoklardan
koruyan politikalar uyguladı.

Gelişmekte olan ülkeler arasındaki büyük aktörlerden yalnızca Türkiye’nin endişe yarattığına dikkat çeken FT, Türkiye’de ekonomi yönetiminin faizleri artırmayı reddederken kur korumalı mevduat (KKM) gibi yüksek maliyetli araçlarla TL’yi desteklemeye çalıştığını vurguladı.

Absolute Strategy Research’te gelişmekte olan ülkeleri takip eden ekonomist Adam Wolfe, KKM ve benzeri önlemlerin ancak Türkiye’nin cari fazla vermesi durumunda işe yarayabileceğini, Türkiye’de cari fazlasının ise nadiren görüldüğünü ve “Dış finansman açığı varsa eninde sonunda bu sistemler çökecek” dedi.