Finlandiya kararını verdi

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 16, 2022 / 07:27

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası NATO’ya başvurmayı tartışan İsveç ve Finlandiya cephesinden ilk adım geldi.

Finlandiya hükümeti, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini resmen açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö yaptığı açıklamada, “Bugün burada işlevsel şehirlere ve demokrasiye dikkat çekmek istiyorum. Sıradan insanlar kendi fikirleriyle, siyasi partilerle, hükümet meclisiyle demokrasinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Bunun sonucu olarak bugün tarihi bir gündeyiz. Finlandiya’nın
güvenliğini en üst düzeye çıkaracağız” şeklinde konuştu.

PARLAMENTO’DA TARTIŞILACAK
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bugün hükümet ve Cumhurbaşkanı arasında iyi bir işbirliğiyle önemli bir karara ulaştık. Parlamentonun önümüzdeki günlerde NATO üyeliğine başvuru kararını onaylayacağını umuyoruz.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri gündeme gelince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi” açıklaması yapmıştı.

Finlandiya’dan sonra İsveç’ten NATO üyeliği ile ilgili ilk somut adım geldi. İsveç’te Sosyal Demokratlar tarafından yapılan yazılı açıklamada, parti yönetiminin NATO üyeliğine başvurmak için çalışmaya karar verdiği duyuruldu. Ancak İsveç’te nükleer silah ya da NATO üssü istenmeyeceği de ifade edildi.

BERLİN’DEN DESTEK MESAJLARI
Berlin’deki NATO Dışişleri Bakanları Gayri resmi Toplantısı sırasında bakanlar, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurusunu desteklediklerini ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Finlandiya ve İsveç, NATO’ya katılmak için başvuruda bulunursa Birleşik Krallık bunu güçlü bir şekilde desteklemektedir” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top