Finlandiya, NATO üyeliğinden ümitli

Finlandiya, NATO üyeliğinden ümitli
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkesinin NATO üyelik sürecinin 11-12 Temmuz’daki NATO Zirvesi öncesinde tamamlanmış olmasını ümit ettiğini söyledi.Marin ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’nın başkenti...

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkesinin NATO üyelik sürecinin 11-12 Temmuz’daki NATO Zirvesi öncesinde tamamlanmış olmasını ümit ettiğini söyledi.

Marin ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de görüşmeleri öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Finlandiya’nın NATO üyeliğinin ne zaman mümkün olacağına yönelik beklentisi sorulan Marin, üyelik için birlikte başvuru yaptıkları İsveç ile birlikte tüm kriterleri karşıladıklarını ve üye olmayı beklediklerini belirtti.

“Şu anda üye olmayı ümit ederdik ama hala bekliyoruz.” diyen Marin, NATO’nun açık kapı politikası ve ittifakın güvenilirliğinin de söz konusu olduğunu ifade etti.
Marin, “Üyelik durumu şu anda Türkiye ve Macaristan’a bağlı. Bu ülkelerin kendi süreçlerinin çok geç olmadan tamamlanmasını bekliyoruz. Yazın Vilnius’da yapılacak zirve toplantısından önce olmasını ümit ediyoruz” dedi.

STOLTENBERG TARİHTEN EMİN DEĞİL
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de üyeliklerin ne zaman mümkün olabileceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile imzaladıkları üçlü muhtıranın gereklerini yerine getirdiklerini, artık üyeliklerine onay vermenin zamanı geldiğini ifade etti. Stoltenberg, bunu Türkiye’de geçen hafta görüştüğü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da ilettiğini, bu doğrultuda 9 Mart’ta Brüksel’de üç ülkenin bir araya geleceğini aktardı.

Stoltenberg, üyeliğin hem İsveç ve Finlandiya için hem de NATO için iyi olacağını dile getirerek, “Kesin bir tarih veremem, ancak bunu mümkün kılmak için çok çalışıyoruz” dedi.