Finlandiya’da ‘Derhal NATO’ hamlesi

Finlandiya’da ‘Derhal NATO’ hamlesi
Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı, ülkenin “derhal” NATO üyesi olması gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda...

Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı, ülkenin “derhal” NATO üyesi olması gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.

NATO’ya mesafeli duran Finlandiya’nın üyelik seçeneğini değerlendirmesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gündeme geldi. Finlandiya kamuoyunda NATO üyeliği için destek yıllardır yüzde 20-25 seviyelerinde seyrediyordu. Ancak Ukrayna’nın işgalinin ardından, son kamuoyu yoklamaları bu desteğin yüzde 76’ya yükseldiğini gösteriyor.


Finlandiya, Rusya ile 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Finlandiya, şimdiye kadar doğu komşusunun tepkisini almamak için NATO’nun dışında kaldı.

Finlandiya, NATO konusunda kararını, parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürlerin değerlendirmesi sonrasında pazar günü resmen açıklayacak. İsveç de benzer bir kararı aynı gün açıklayacağını duyurdu.

Rusya, iki ülkeyi uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikasını terk etmemeleri konusunda uyardı ve aksi halde bazı karşı önlemler almakla tehdit etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlayarak “Buna sen sebep oldun” dedi.

NATO MEMNUN
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı son açıklamada, “Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa NATO’da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır” ifadelerine yer verdi. NATO üyeliği için kriterlerden biri demokratik yönetime sahip olma şartı.,

RUSYA 'TEHDİT' DİYEREK YİNE TEHDİT ETTİ

Finlandiya’nın NATO hamlesini tehditlerle karşılayan Rusya, ‘Derhal üyelik’ çıkışına da sessiz kalmadı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Finlandiya’nın NATO’ya girmesinin Rusya için “kesin” bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Peskov, Finlandiya’nın NATO’ya girmek için attığı adımların üzüntü verici olduğunu ancak bunların Finlandiya’ya orantılı biçimde yanıt vermek için gerekçe oluşturduğunu ifade etti.

Rusya ile 1300 km uzunluğunda kara sınırı olan Finlandiya, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana NATO ile işbirliğini kademeli olarak artırdı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kadar, Finlandiya doğudaki komşusu Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmek için NATO’ya katılmaktan kaçınmıştı.