Finlandiya’ya “Tamam”, İsveç’e “Bekle” mesajı

Finlandiya’ya “Tamam”, İsveç’e “Bekle” mesajı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Biz icabında Finlandiya’yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya’yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak” açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Biz icabında Finlandiya’yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya’yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak” açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da benzer mesaj geldi. Bu mesajlar Türkiye’nin, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayacağı, İsveç’in ise bekletileceği yorumlarına neden oldu.

Çavuşoğlu, dün Ankara’da Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik sürecinde başından beri Türkiye’nin Finlandiya ile daha az sorunu olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, ancak gerek bu iki ülkenin gerekse NATO ve bazı NATO müttefiklerinin iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istediğini vurguladı. Çavuşoğlu, özetle şunları vurguladı:

AYRIM YAPMAK ADALETLİ TUTUM
“Sonuçta şimdi, sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak eğer NATO ve bu ülkeler de böyle bir karar alırlarsa, bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz ve her zaman söylediğimiz gibi Sayın Cumhurbaşkanı’mız da ‘Finlandiya konusunda İsveç’e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir’ diyor. Ama öncelikle NATO’nun ve bu ülkelerin karar vermesi lazım.”

Amaçlarının İsveç ile Finlandiya arasında bir ayrım yapmak, NATO içinde de bir bölünme ya da burada bir boşluk oluşturmak olmadığını belirten Çavuşoğlu, ‘’Bu tamamen endişelerimizin karşılanmasıyla ilgili objektif değerlendirme ve bunun sonucunda sergilenen bir tutumdur» dedi.

AYNI ANDA ÜYELİK PLANLANIYOR
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Erdoğan’ın açıklamasına rağmen İsveç ile NATO’ya aynı anda üye olma planına sadık kaldıklarını açıkladı. Reuters’ın aktardığı habere göre Haavisto, “Umarım İsveç ve Finlandiya, en sonunda Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’nde NATO üyesi olarak kabul edilmiş olur” dedi.