Fitch karamsar

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 3, 2022 / 07:32

TL’nin döviz kurları karşısında değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 30’u geçerken kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten karamsar bir tahmin geldi. Fitch, Türkiye’deki şartların gittikçe kötüleştiğini ve TL’nin en az 2024’e kadar değer kaybetmeye devam edeceğini öngördü. Geçen sene dolar karşısında TL’nin değer kaybı yüzde 80’e ulaşmıştı.

Reuters da önceki gün, Merkez Bankası’nın net rezervinin 26 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 1,26 milyar dolar azalarak 12,6 milyar dolara gerilediğini aktarmıştı. Böylece iki haftadaki düşüş 3 milyar doları aştı. Net rezervler temmuz ayında 6 milyar dolar ile en düşük seviyeyi görmüş, ardından ağustosta yükselişe geçmişti. Bankacılar, son haftalarda Merkez Bankası rezervlerine başka bir ülkenin merkez bankasından 1-2 milyar dolarlık bir para aktarıldığını belirtmişti. Swap hariç net rezerv ise eksi 52 milyar dolar seviyesinde.

KÖRFEZ BANKALARI TÜRKİYE’DE ZARAR EDİYOR

Derecelendirme kuruluşu Fitch, Körfez ülkelerinden bankaların Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle zarara girdiğini belirtti. Türkiye’deki koşulların gittikçe kötüleştiğini söyleyen Fitch, Türk Lirası’nın değer kaybının bu bankaları etkilediğini vurguladı.

Fitch’e göre Türkiye’de şubesi olan Körfez bankalarının 2022’nin ilk yarısındaki net zararı 950 milyon dolar oldu. En fazla zarar eden bankaların Birleşik Arap Emirlikleri’nden NBD ve KFH olduğu açıklandı.

Kuruluşa göre bu iki bankanın yanı sıra Burgan Bank’ın da Türkiye’deki zararı, toplam kârlarının yüzde 15’inden fazlasını oluşturdu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top