Fitch’ten Türkiye’ye uyarı: Enflasyon ancak faiz artırımı ile düşer

Fitch’ten Türkiye’ye uyarı: Enflasyon ancak faiz artırımı ile düşer
Fitch Ülke Notları Direktörü Paul Gamble, “Enflasyonu düşürmek, ancak faiz artırımı ve ortodoks para politikası izlenmesiyle mümkün olacaktır” diyerek Türkiye’nin şu an uyguladığı ekonomi politikasından geri adım atması...

Fitch Ülke Notları Direktörü Paul Gamble, “Enflasyonu düşürmek, ancak faiz artırımı ve ortodoks para politikası izlenmesiyle mümkün olacaktır” diyerek Türkiye’nin şu an uyguladığı ekonomi politikasından geri adım atması gerektiğini ortaya koydu. Dünya gazetesinden Elif Karaca’ya konuşan Gamble, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin arkasındaki temel nedenin mevcut politika bileşiminin olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Gamble, 2022’de yıllık ortalama enflasyonun Fitch tarafından derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oran olan yüzde 71.4’e çıkacağını tahmin ettiklerini, artan geriye dönük endeksleme riskleri, yükselen beklentiler ve liradaki değer kaybı nedeniyle enflasyonun seyrinin oldukça belirsiz göründüğünü ifade etti.

Fitch Ratings’e göre, Türkiye’nin yeni ekonomi politikası karışımı kamu maliyesi ve ülke döviz pozisyonu üzerindeki riskleri artırdı. Hükümet zorlu dış ortama ve artan makroekonomik dengesizliklere rağmen yüksek büyüme ve istihdamı korumaya odaklanmaya devam ederken, giderek daha müdahaleci ve öngörülemeyen politikaların izlenmesi güveni ve finansmana erişimi daha da zayıflatabilir.