FİYATARLA ‘ZOR’LU MÜCADELE

FİYATARLA ‘ZOR’LU MÜCADELE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağustos’tan itibaren düşmesini beklediği enflasyon düşmeyip tam tersine yükselişe geçince, üsteik fiyat artışlarından iktidara yakın kalemlerden de tepkiler gelmeye başlayınca Ticaret Bakanlığı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağustos’tan itibaren düşmesini beklediği enflasyon düşmeyip tam tersine yükselişe geçince, üsteik fiyat artışlarından iktidara yakın kalemlerden de tepkiler gelmeye başlayınca Ticaret Bakanlığı yetkilileri devreye girdi.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli, Bakanlık olarak piyasa gözetim-denetimi görev ve yetkisi kapsamında işletmelerde fahiş fiyat artışı olup olmadığına ya da fiyat etiketine aykırı bir işlem yapılıp yapılmadığına baktıklarını duyurdu.

Türkiye benzer sahnelerle 2018 seçimlerinden önce de karşılaşmıştı. Özellikle patates ve soğan fiyatlarındaki artışı durdurmak için hükümet şehir meydanlarına tanzim satış mağzaları kurmuş ve piyasa fiyatının altında ürün satmıştı. O dönemde bu yöntemin Türkiye geneline yayılacağı da duyurulmuştu. Ancak ekonomistlerin eleştirdiği tanzim satışların yaygınlaştırılması yönünde bir adım atılmadı. 2019’daki yerel seçimler öncesinde de marketlere fahiş fiyat baskınları yapılmıştı.

ZABITA YÖNTEMLERİYLE OLMAZ

Ekonomistler marketlerdeki denetimlerin enflasyonla sadece göstermelik mücadele olduğu görüşünde. Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, “Raflardaki fahiş artışların önüne geçmek için zabıta denetimine değil, faiz sebep enflasyon sonuç diyen akıldan kurtulmaya ihtiyacımız var.Bu ülkede doları tutmak için 128 milyar doları kim yaktıysa, kim buna göz yumduysa “fahiş fiyatların” sebebi odur!!” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise uygulamanın işlevsizliğini ortaya koyan bir paylaşım yaptı, “Policy politika demektir, polisiye demek değildir. Enflasyon, polisiye önemlerle değil, ekonomi politikası önlemleriyle düşer” uyarısını dile getirdi.

BU KARDEŞİNİZE YETKİYİ VERİN

Kahramanmaraş’ta önceki gün, en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacaklarını, raflarda, tezgahlarda etiketlerdeki fahiş fiyatın önüne geçeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 seçimlerinden hemen önce de, “24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şununla bununla nasıl uğraşılır göreceksiniz” açıklaması yapmıştı. Seçimlerden hemen sonra ise kabineyi açıklarken Cumhurbaşkanı, “Cumhurbaşkanına verilen yürütme görevi konusunda hiçbir mazerete sığınma hakkı kalmadı” ifadesini kullanmıştı.