Fiyatlar uçtu, ikinci ele talep yüzde 30’u buldu

Fiyatlar uçtu, ikinci ele talep yüzde 30’u buldu
Ipsos Araştırma tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü Araştırma’sında bireylerin son bir sene içinde bir dayanıklı tüketim ürünü alıp almadığı ve ikinci el ürüne talep incelendi. Araştırmaya göre, toplumun...

Ipsos Araştırma tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü Araştırma’sında bireylerin son bir sene içinde bir dayanıklı tüketim ürünü alıp almadığı ve ikinci el ürüne talep incelendi. Araştırmaya göre, toplumun yüzde 46’sı son bir yıl içinde dayanıklı tüketim ürünü almamış. Son bir aya bakıldığında ise her 10 kişiden 6’sının bu kategorilerde bir ürün almadığı görülüyor.

Akıllı cep telefonu gerek son bir sene gerekse de son bir ay içinde en çok alınan ürün. Diğer kategoriler arasında son bir sene içinde sadece küçük ev aletleri ve beyaz eşya alımı yüzde 10’un üzerinde. Diğer kategorilerin ise alımları daha düşük. Son bir ay içinde akıllı cep telefonu hariç diğer tüm ürünlerin satın alımı yüzde 10’un altında.

Kategoriler göre farklılık gösterse de son 1 ay içinde satın alınan ürünlerde ikinci el ürünlerin tercih edildiği görülüyor.

Tablet /pc kategorisinde 2. el satın alımı yüzde 35 seviyesinde. Beyaz eşyalarda da ikinci el tercihi oldukça yüksek (yüzde 29). TV de ise 2. el tercihi daha düşük olsa bile yine de yüzde 15 seviyesinde.

Son 1 ay içinde cep telefonu alan bireylerin yüzde 73’ü birinci el ürün tercih ederken 2. el tercihi yüzde 27… Çoğunluğun bu yeni satın alımlarda kullandığı marka veya modelden daha iyi bir marka veya modele geçiş yaptığı görülse de daha alt marka veya modele geçen kişilerin oranı yüzde 35.