Flamingoları yaşatamadık

Flamingoları yaşatamadık
Türkiye’nin en büyük turna (flamingo) yaşam alanlarından birisi olan Tuz Gölü’nde binlerce turna yavrusu susuzluk nedeniyle öldü. Turna yavrularının ölümüne “flamingo kreşi” adı verilen bölgeye su taşıyan kanalların...

Türkiye’nin en büyük turna (flamingo) yaşam alanlarından birisi olan Tuz Gölü’nde binlerce turna yavrusu susuzluk nedeniyle öldü. Turna yavrularının ölümüne “flamingo kreşi” adı verilen bölgeye su taşıyan kanalların arazilerini sulamak isteyen köylüler tarafından kapatılmasının neden olduğu ileri sürüldü.
Birkaç yıl önce de doğa fotoğrafçısı Emel Sarıgül tarafından çekilen benzer fotoğraflar haberlere konu olmuştu. Bu yıl da ölü turna yavrularının görüntüleri yine bir Doğa Fotoğrafçısı Fahri Tunç tarafından çekildi. Binlerce ölü turna yavrusunu görüntüleyen Tunç, “Oturup ağladım! Çocuklarıma gösterebileceğim hiçbir şey kalmadı bu dünyada” diye konuştu.
SUYUN ÖNÜNÜ KESEREK TARLALARINA AKITMIŞ
Tunç, “Turnaların yavrulama ve beslenme alanına gelen suyun kesilmemesine dönük böyle bir protokol var. Ancak bizim insanımız malum, bir şeyin ucunu gösterirseniz tamamını ister. Bu yıl kurak geçince, protokole rağmen kanallarla taşınan Konya’nın atık suyu ve dere suyunun önünü keserek suyu tarlalarına yönlendirmiş köylüler. Ortaya bu görüntüler çıktı maalesef” dedi.