Floyd muamelesi

Floyd muamelesi
İzmir’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu›nun ile siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale etti. Konak Kemaraltı girişinde yapılacak basın açıklaması öncesi...

İzmir’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu›nun ile siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale etti. Konak Kemaraltı girişinde yapılacak basın açıklaması öncesi müdahalede 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle serbest bırakıldı.
Bir polisin, gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı görüldü. ABD’de siyah George Floyd, bir polisin aynı biçimde boğazına bastırması sonucu nefes alamayarak yaşamını yitirmişti.
Müdahalenin ardından 1 Mayıs için basın açıklaması yapıldı. Yasaklara ve baskılara rağmen umudu büyüttüklerine vurgu yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bugün ‘tam kapanma’ diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkûm ediliyor” diye konuştu.
ANKARA’DA MÜDAHALE EDİLDİ
Ankara’da yapılmak istenen 1 Mayıs açıklamasına da polis müdahale etti. SOL Parti, polisin kitlenin içine girerek hakaretlerle provokasyon yarattığını ve daha sonra müdahale ettiğini açıkladı. DİSK, KESK, TMMOB, ASMMO ile Ankara Tabip Odası’nın (ATO) çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde “Umut Yan Yana” sloganıyla bir araya gelindi.
Basın açıklamasının hemen ardından bir polisin, “Uzaklaşın hadi lan” demesinin üzerine tartışma ve arbede çıktı. Polis biber gazıyla meslek örgütü temsilcilerine müdahale etti ve gözaltına aldı.
“GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜYORUZ”
Meslek örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden Hüseyin Köklü, “Covid-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Yeterli aşı tedarik edilmiyor. Göz göre göre tükeniyoruz, ölüyoruz” diye konuştu.