Foça’nın kalbi taşlaşmasın

Foça’nın kalbi taşlaşmasın
Foça’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başlatılan taş ocağına çevreciler ile meslek örgütleri tepkili.98,63 hektarlık arazide yapılmak istenen...

Foça’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başlatılan taş ocağına çevreciler ile meslek örgütleri tepkili.

98,63 hektarlık arazide yapılmak istenen taş ocağının yanı başında 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı ile zeytinlik alanları bulunuyor. Çevreciler dün, “Foça’nın kalbi taşlaşmasın” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü önünde eylem yaparak taş ocağının durdurulması için dilekçe verdi.

Çevreciler adına Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu tarafından basın açıklamasını Ruken Arslan okudu. Arslan, ülkenin dört bir yanında yeraltı ve yerüstü kaynaklarının acımasızca talan edildiğini söyleyerek, doğa katliamına karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Arslan, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı’ya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 10 yıl süre ile II-B grubu İşletme Ruhsatı verilmesini eleştirdi.

Planlamaya dair değerlendirmenin yapılmamasından dolayı projenin ÇED sürecine itiraz ettiklerini anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz doğasına, tarihine, zeytinine yaşam alanlarına sahip çıkanlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; buraya taş ocağı açarsanız, toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yeraltı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz ve gürültü çevrede halk sağlığını ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek.”

Tarım toprağı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları, mera alanları ve sulak alanlar, su havzaları, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, tarihi yapılar, tarihi sit alanlarına verilen ruhsatı tanımadıklarını ifade eden Arslan, ısrarcı olunması durumunda ruhsatın iptali için dava açacaklarını belirtti. Arslan, ÇED olumlu kararı çıkması halinde de idari dava ile iptale ilişkin yargı süreci başlatacaklarını duyurdu.