ForeIgn PolIcy: Türkiye’de seçim adil ve özgür olmayacak

ForeIgn PolIcy: Türkiye’de seçim adil ve özgür olmayacak
Henüz seçimin tarihi açıklanmazken, ABD merkezli saygın medya kuruluşlarından Foreign Policy dikkat çekici bir analiz yayınladı. Bu yıl yapılacak seçimlerin mercek altına alındığı kapsamlı analizde Türkiye için ayrı bir...

Henüz seçimin tarihi açıklanmazken, ABD merkezli saygın medya kuruluşlarından Foreign Policy dikkat çekici bir analiz yayınladı. Bu yıl yapılacak seçimlerin mercek altına alındığı kapsamlı analizde Türkiye için ayrı bir bölüm oluşturuldu. Analizde, seçimlerin adil ve özgür olmayacağı endişesi dile getirildi.

Sözcü’nün haberine göre makalede, Türkiye’deki Kürt seçmenin kritik bir önemi olduğuna dikkat çekilirken, “Türkiye’de ve Yeni Zelanda’da azınlık gruplar Kürtler ve Maoriler parlamentoda hükümetin oluşmasında karar verici konumuna gelebilirler. Guatemala, Türkiye, Polonya ve Bangladeş’te iktidardaki partilerin medya ve yargı üzerindeki etkisi gözlemcilerin adil bir yarış olmayacağına dair endişelerini artırıyor” yorumu yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya dikkat çekilen makalede, “Bir diğer eski cumhurbaşkanı adayı HDP’li Selahattin Demirtaş’ın da cezaevinde olması Türkiye’deki seçimlerin tamamen özgür ve adil olmayacağı endişesi yaratıyor” iddiası da yer aldı.

“Altılı Masa”da yer almayan HDP için ayrı bir bölüm açılırken, “Bu noktada HDP parlamentoda hükümeti belirleyici konumunda olabilir. Altılı Masa çoğunluğu sağlamak için azınlık haklarında bazı tavizler verebilir ve bu sayede gücü AKP ve müttefiki MHP’den alabilir. Öte yandan Kemalist ve göçmen karşıtı Zafer Partisi de bu partilerden oy çalabilir fakat onların yüzde 7 seçim barajını geçme ihtimali düşük. Bu da AKP’ye yarayacaktır” ifadesi kullanıldı. Makalede, “Şu an tahmin yapmak için çok erken özellikle Erdoğan’ın karşısına kimin çıkacağı belli değilken” yorumu yapıldı.