Franco dönemi artık yasa dışı

Franco dönemi artık yasa dışı
İspanya’da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle Senatoda kabul edilen “Demokratik Hafıza Yasası” ile Franco diktatörlüğü dönemi yasa dışı ilan edildi.Parlamentonun alt kanadı Senatoda son oylaması yapılan Demokratik Hafıza...

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle Senatoda kabul edilen “Demokratik Hafıza Yasası” ile Franco diktatörlüğü dönemi yasa dışı ilan edildi.

Parlamentonun alt kanadı Senatoda son oylaması yapılan Demokratik Hafıza Yasası, 128 “evet”, 113 “hayır” ve 18 “çekimser” oyla nihai olarak kabul edildi.

İspanya’da 2007’de çıkarılan “Tarihi Bellek Yasası” ile başlayan, iç savaş ve diktatör Franco dönemlerinin (1936-1975) izlerinin silinmesi ve mağdurlara destek verilip geçmişle yüzleşme adımları, yeni çıkartılan yasayla daha da genişletildi.

Yeni bir yol haritası olacak “Demokratik Hafıza Yasası” ile diktatörlük dönemi ve o dönemin mahkemelerince verilen cezalar yasa dışı ilan edilip Franco tarafından verilen soyluluk unvanları geri alındı.

Yasa gereği, 44 yıl (1975-2019) diktatör Franco’nun mezar yeri olarak kullanılan Madrid’in 50 kilometre kuzeyindeki Valle de los Caidos anıt mezarında gömülü bulunan, iç savaş ve diktatörlük döneminde hayatını kaybeden yaklaşık 33 bin kişinin cenazelerin kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilmesi de devletin sorumluluğu olarak kabul edildi.

Aynı şekilde iç savaş ve diktatörlük sırasında öldürülen (kayıp olarak tanımlanıyor) yaklaşık 114 bin kişinin aranması da ilk defa devletin sorumluluğuna geçecek. Ayrıca 1978-1983 döneminde Franco dönemiyle bağlantılı olarak olası insan hakları ihlallerinin soruşturulmasının önü bu yasayla açıldı.

Bazı ek maddeler konulması için 1 yıllık sürenin verildiği yasa, bu işlemin gerçekleşmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek.