FRANSA’DA DEHŞET

FRANSA’DA DEHŞET
Nice’te kilisedeki bıçaklı saldırıda üç kişi öldürüldü.Fransız medyasındaki haberlere göre kilise içinde öldürülen bir kadın ve bir erkek boğazları kesilmiş halde bulundu. Saldırı Nice’teki Notre-Dame kilisesinde...

Nice’te kilisedeki bıçaklı saldırıda üç kişi öldürüldü.
Fransız medyasındaki haberlere göre kilise içinde öldürülen bir kadın ve bir erkek boğazları kesilmiş halde bulundu. Saldırı Nice’teki Notre-Dame kilisesinde gerçekleşti.
Bir diğer kadın da kiliseden kaçıp yakındaki kafeye girmeye çalışırken birkaç defa bıçaklandı ve daha sonra hayatını kaybetti.
Saldırıdan sonra Fransa’da ulusal güvenlik alarmı en yüksek seviyeye çekildi.
Fransız parlamentosunda saldırıda ölenler bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin kriz değerlendirmesi için bakanları topladı.
Estrosi, gazetecilere açıklamasında ‘polis müdahalesinde yaralanan şüphelinin ‘Allahu Ekber’ diye bağırdığını’ söyledi.
Estrosi, “Bugün, İslami faşizme yeni kurbanlar vererek çok daha ağır bedeller ödemekteyiz. Buna şüphe yok (…) Sürekli ‘Allahu Ekber’ diye tekrar tekrar bağırdı” dedi.
MACRON ‘İSLAMCI TERÖR SALDIRISI’ DEDİ
Nice’e giderek incelemelerde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘İslamcı terör saldırısı’ olarak nitelediği saldırıdan sonra Fransa’da ibadet yerleri, okullar gibi bazı bölgelerde güvenlik önlemlerini artıracaklarını ve asker konuşlandırabileceklerini söyledi.
Macron, “Saldırıya uğrayan, açıkça Fransa’dır” dedi.
Daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında Macron, operasyon kapsamındaki asker sayısının 3 binden 7 bine çıkarıldığını kaydetti.
Saldırıyla ilgili bir şüpheli vurularak gözaltına alındı.
Fransız medyası, soruşturmaya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre şüphelinin 21 yaşında Tunuslu bir göçmen olduğu bilgisine yer verdi.
Diğer yandan Fransız medyası Nice’teki saldırıdan birkaç saat sonra Avignon şehrinde de sokakta çevresindekileri bıçakla öldürmekle tehdit edip ‘Allahu Ekber’ diye bağıran bir kişinin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.
SUUDİ ARABİSTAN’DA FRANSIZ KONSOLOSLUK GÖREVLİSİNE DE SALDIRI
Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Fransız konsolosluğunda güvenlik görevlisine saldıran bir Suudi vatandaşı tutuklandı.
Suudi devlet televizyonu, saldırının “keskin bir nesne” ile gerçekleştiğini duyurdu.
Güvenlik görevlisi yaralanırken saldırganın motivasyonuna dair bir açıklama yapılmadı.
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SALDIRIYI KINIYORUZ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Nice saldırısını kınadı.
Açıklamada “Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz” dendi.

ALTUN’DAN FRANSA’YA KIŞKIRTICI DİLDEN KAÇINMA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter hesabıdan İngilizce paylaştığı mesajlarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘terör ve radikalliğe karşı her zaman işbirliği çağrısı yaptığını’ ifade edip “Bu çağrıyı bir kez daha yineliyoruz ve hangi ideolojik kaynağına bakmaksızın dinimize ve kültürümüze karşı eylemleri, zarar verici konuşmaları reddediyoruz” dedi.
Altun, Fransız hükümetine seslenip “Müslümanlara karşı kışkırtıcı dilden sakınmaları” çağrısı yaptı ve onun yerine odaklarını bu saldırının ve diğer şiddet olaylarının faillerinin bulunmasına yöneltmeleri gerektiğini söyledi.

AŞIRICILIĞIN HER TÜRÜNE KARŞI DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da saldırıyı sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla kınadı:
“Nice’deki Notre-Dame kilisesinde gerçekleşen menfur terör saldırısını kınıyor, Fransız halkına başsağlığı diliyoruz. Terörün dini, dili, rengi yoktur. Terörün ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla ve dayanışma içinde mücadele edeceğiz.”