Fransa’daki yardım konserinde 2.3 milyon euro toplandı

Fransa’daki yardım konserinde 2.3 milyon euro toplandı
Fransa kamu televizyonu France 2 ve Fondation de France Vakfı, Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem felaketinde yaraların sarılması ve depremzedelerle yardımlaşmak için bir “dayanışma ve bağış” konseri düzenledi.Pek çok ünlü...

Fransa kamu televizyonu France 2 ve Fondation de France Vakfı, Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem felaketinde yaraların sarılması ve depremzedelerle yardımlaşmak için bir “dayanışma ve bağış” konseri düzenledi.

Pek çok ünlü Fransız şarkıcının katıldığı konserde Fazıl Say, “kara toprak” bestesiyle Türkiye’yi temsil etti. Fondation de France hesaplarına 2,3 milyon euro bağış yapıldı.

VOA’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, Paris’in en eski ve en önemli konser salonu Olympia’da düzenlenen gece France 2, TV5 Monde Televizyonu’ndan ve France Inter Radyosu’ndan canlı yayınlandı. Gecenin sunumunu Fransızlar’ın ünlü kraliyet uzmanı tarihçisi ve sunucusu Stephane Bern ile gazeteci Lea Salame yaptı. Kültür Bakanı Rima Abdel Malek, Monde Arabe Enstitüsü Başkanı eski Kültür Başkanı Jack Lang da konseri izledi.

France Television kanalından yapılan açıklamada, “İki şiddetli deprem sonucunda yaklaşık 52 bin kişi hayatını kaybetti, 180 bin kişi yerinden oldu, 2,8 milyon kişi, soğukta, zor ve istikrarsız koşullarda yaşıyor. Depremden bir ay sonra, depremzedeler gıda, su, gaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçlardan mahrum. Bu ölümcül felaketle karşı karşıya kalan France Television, depremden etkilenenleri desteklemek ve onlara yardım etmek için seferber oluyor” denildi.

FAZIL SAY’DAN “KARA TOPRAK”
Gecede aralarında Türkiye’de de çok iyi tanınan ya da dinlenen Salvatore Adamo, Patrick Bruel, Zaz, Gims, Laurent Voulzy, Andre Manukyan, Claudio Capeo, Yael
Naim, Chimene Badi, Isabelle Boulay, Santa, Suzane, Ycare, Soolking ve Marina Kaye’in de olduğu çok sayıda Fransız sanatçı sahne aldı.

Türkiye’den sanatçının çağırılmadığı konsere yalnızca Fazıl Say davetliydi. Fazıl Say VOA Türkçe’ye kuliste verdiği söyleşide, plak firması aracılığıyla kendisiyle temasa geçildiğini, kendisinin de depremzedelere yardım için teklifi kabul ettiğini belirtti.

Say, “Beni aradıklarında İzmir’de depremzedeler için bir konserdeydim. Burada da böyle bir organizasyonun yapılmasını önemli buldum. Avrupa’nın bazı pop starları da burada. Benim de bildiğim bir kaç isim var. Onlar da sağ olsunlar, böyle bir gecede var oldukları için. Bu bir gönül işi. Toplanan paralarının en iyi adreslere gideceklerini düşünüyorum” dedi. Konseri piyanosuyla açan Fazıl Say, “kara toprak” bestesini çaldıktan sonra İngilizce olarak tüm emeği geçenlere ve izleyicilere teşekkür etti.

“Je veux” adlı şarkısıyla Türkiye’de de tanınan ve sevilen şarkıcı Zaz ve “Her yerde kar var” şarkısının ünlü bestecisi Salvador Adamo, Mart ve Nisan aylarında Türkiye’de konser vereceklerini duyurdu. Zaz İstanbul’daki konserin tüm gelirlerinin depremzedelere gideceğini açıkladı.