FSB, suikast timini açıkladı: Mülteci kılığında anne-kız olarak Rusya’ya girmişler

FSB, suikast timini açıkladı: Mülteci kılığında anne-kız olarak Rusya’ya girmişler
Rusya istihbaratı (FSB), ünlü Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’ya düzenlenen suikastın arkasında Ukrayna istihbaratı SBU’nun bulunduğunu iddia etti. FSB, suikastı, göçmen kılığında Rusya’ya giren...

Rusya istihbaratı (FSB), ünlü Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’ya düzenlenen suikastın arkasında Ukrayna istihbaratı SBU’nun bulunduğunu iddia etti. FSB, suikastı, göçmen kılığında Rusya’ya giren Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk’un düzenlediğini açıkladı. 

Sputnik’n haberine göre Vovk, 23 Temmuz’da kızı kılığına giren Rusya doğumlu Shaban Sofia Mihaylovna ile birlikte Rusya’ya geçti. İkili, Ukrayna ordusundan kaçan mülteciler kılığında Rusya’ya girdi ve Moskova’ya yerleşti. Yaklaşık 1 ay boyunca Aleksander Dugin’in kızı Darya Dugina’yı takip eden ikili, mini Cooper kiralayıp 3 defa plaka değiştirdi. İki ajan, suikast günü Aleksander Dugin’in ve Daria Dugina’nın katıldığı geleneksel müzik festivalindeydi. Suikastın yapıldığı 20 Ağustos’ta, Darya Dugina’nın arabasına bomba yerleştirdiler. Görgü tanıkları, aracın çalışıp hareket ettiği anda patlamanın meydana geldiğini ifade ettiler. İkili, suikastın ardından Pskov bölgesi üzerinden NATO üyesi Estonya’ya kaçtı.


Rus istihbaratı FSB, suikastçı Natalya Vovk’un ülkeye giriş, Dugin’in apartmanında yaptığı keşif ve ülkeden çıkış anlarını yayınladı. Suikastçı Natalya Vovk, Rusya’ya mülteci kılığında girerken Donetsk Halk Cumhuriyeti plakası kullandı. Rusya içinde Kazakistan plakası kullanırken Estonya’ya giriş esnasında Ukrayna plakası kullandı. Rusya’ya girişte saçı sarı iken daha sonra koyu bir renge boyattı.

Saldırıda “CIA” bağlantısı iddiası
Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın hayatını kaybettiği saldırının arkasındaki örgütü, Kiev’de yaşayan Rus siyasetçi Ilya Ponomarev açıkladı. Rus medyası tarafından “firari” olarak nitelendirilen eski Rus milletvekili Ilya Ponomarev, saldırıyı “Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu” adlı örgütün düzenlediğini öne sürdü. Örgütün CIA ve Ukrayna istihbaratı SBU ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Vladimir Putin yönetimini şiddet yoluyla devirmeyi amaçlayan bir yeraltı örgütü olan Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu’ndan saldırıya ilişkin açıklama da yapıldı. Örgüt adına sosyal medyadan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bizler, Rus aktivistler, askerler ve politikacılar, şimdi Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun partizanları ve savaşçıları, savaş çığırtkanlarını, soyguncuları ve Rusya halklarının zalimlerini yasadışı ilan ediyoruz. Başkan Putin’i Anayasayı değiştiren, Slav halkları arasında kardeş kavgasına yol açan ve Rus askerlerini gerçek ve anlamsız ölüme gönderen otorite gaspçısı ve askeri suçlu ilan ediyoruz. Putin bizim tarafımızdan tahttan indirilecek ve yok edilecek.”