FT: Erdoğan yanında güçlü insan sevmiyor

FT: Erdoğan yanında güçlü insan sevmiyor
İngiliz Financial Times gazetesi mevcut durumdaki Türkiye ekonomisini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlelerini kaleme alarak kapsamlı bir analiz hazırladı. Analizde AK Parti içinden ismi belirtilmeyen kaynakların da görüşlerine...

İngiliz Financial Times gazetesi mevcut durumdaki Türkiye ekonomisini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlelerini kaleme alarak kapsamlı bir analiz hazırladı. Analizde AK Parti içinden ismi belirtilmeyen kaynakların da görüşlerine yer verildi.

Kamuoyunun ekonomi üzerindeki hoşnutsuzluğunun artmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisinden “cesur bir ruh”un, onunla yüzleşmeye karar verdiği belirtilen analizde, şunlar kaydedildi:
“Ancak yüzleşme sırasında Erdoğan ‘cesur ruha’, ‘Yalan söylüyorsun. Sokağı senden daha iyi biliyorum’ diyerek öfke ile yanıt verdi. Cumhurbaşkanının parti üyesi olmaya devam eden muhatabına göre Erdoğan, ‘Partideki ve hükümetteki bazı kişilerin sorunları abarttığına inanıyor.’”

Yazıda Erdoğan’ın, Türkiye’nin 765 milyar dolarlık ekonomisini yönetmeye yönelik kendine özgü yaklaşımının işe yaramadığına dair artan uyarı sinyalleriyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Ekonomik büyüme kağıt üzerinde iyi görünse de istihdama dönüşmediği belirtilen analizde şu ifadelere yer verildi:
“Eylül ayında enflasyon neredeyse yüzde 20’ye ulaştı ve para birimi değer kaybetti. On yıl önce tek bir dolar almak 1.8 liraya mal oluyordu; bugün bu rakam neredeyse 10. En önemlisi, Çarşamba günü ulusal iktidara yükselişinin 19’uncu yıldönümünü kutlayan cumhurbaşkanı için, AK Parti’ye verilen destek, 2018’deki parlamento seçimlerinden yaklaşık yüzde 10 puan düşerek 30 ila 33 arasında seviyelere ulaştı.”