FT: Türkiye, Ege’de tansiyonu artırıyor

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 30, 2022 / 12:15

İngiltere›de yayımlanan Financial Times Gazetesi, Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde tırmanan gerginlikle ilgili bir makale yayınladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ‘’NATO müttefikleri tarihi meseleler üzerinde çatışırken Erdoğan düşmanca söylemini tırmandırıyor’’ spotuyla verilen makalede özetle şu ifadeler kullanıldı:

ASKERİ ÇATIŞMA TEHDİDİ
“Erdoğan, NATO üyesi olan komşusunu işgal etmek için bir dizi ince örtülü tehditte bulunurken, tarihi düşmanlar arasındaki ilişkiler son aylarda on yılların en kötü seviyesine ulaştı. Bu sert söylem, sınırlı da olsa doğrudan askeri çatışma tehdidini artırdı ve NATO’nun Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından birleşik bir cephe oluşturmaya çalıştığı bir zamanda alarma neden oldu.

İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi›nin Başkanı Sinan Ülgen, ‹1996›dan bu yana ikili ilişkiler açısından en kırılgan ve istikrarsız ortama girmiş bulunuyoruz’ dedi. Gelecek yılki zorlu seçimler öncesi milliyetçi seçmene kur yapan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, bu ayın başlarında Yunanistan’ı, ‘bir gece aniden gelebilecekleri’ konusunda uyarmıştı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Türkiye’yi ‘Ege’de bir dizi yanlış iddia ortaya atmakla’ suçlamış ve Yunanistan’a karşı çok daha saldırgan revizyonist bir gündemi olduğunu söylemişti. Miçotakis şöyle eklemişti: En kaygı verici olan şey ise tehditlerin artan yoğunluğu.

Ankara Bilkent Üniversitesi’nden Ioannis Grigoriadis’e göre, bu tür tehditler sayesinde Türkiye’ye karşı askeri varlığını sürdürme ihtiyacı meşrulaşan Yunanistan’ın uluslararası toplumdaki konumu daha güvenilir hale geldi.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top