Futbol gerçekleri!

Bir şekilde dokunduğu her yeri önce korkuya, sonra sessizliğe ve devamında tedirgin bekleyişe büründüren Covid 19’un, konumuz spor olduğu ve en gözde spor dalı olduğu için futbol ile ilişkisini irdeleyelim istedik.
Parmaklarımız klavyede gezinirken adeta kendiliğinden kurulan ilk cümle, “Corona, futbolun zevkine, heyecanına tuz biber oldu. Ekonomisinin temeline ise incir ağacı dikti. “ şeklinde oldu.
Gelin şimdi işin içinden çıkın çıkabilirseniz!
Borçla büyümeyi kendinlerine yol haritası edinen, kervan yolda dizilir mantığı ile futbolu yönetenler son durağa geldi. Yüksek faizle yapılandırdıkları borçlarını artık mega yapılanma ile çözmeye çalışacaklar! Bankalara teminat verecekleri bir dikili ağacı kalmayan kulüpler şimdi kara kara düşünüyor.

Kulüpler iflasın eşiğine geldi. Galatasaray 2.başkanı Abdurrahim Albayrak’ın dediklerini yabana atmayın: “Futbolda yeni bir dönem başlayacak. Coronavirüs’ten öncesi ve sonrası. Öncesindeki bolluk dönemi bitti. Milyon dolarları unutun.”
Haklı. Gelir kaynakları Arizona çölü gibi olmuş. Akar yok.
Yayıncı kuruluş ödeme yapmıyor..
Haklı, zira yayın yok..
Sponsorlar, ödeme yapmıyor.
Haklılar zira ürünün görüneceği organizasyon, maç yok.
Bilet geliri yok, taraftarı tribüne çekecek maç yok.
Forma satışı yok, taraftarın formayı alacak parası yok. Formayı giyip dışarı çıkacağı alan yok.
İddia geliri yok, bahis oynayacağı maç yok.
Gelir kaynakları sıfır..
Futbolcu ödeme bekliyor.
Personel maaş bekliyor.
Tesislerdeki elektrik, su ve doğalgaz faturaları ödeme, saha bakımları para bekliyor.
Gelir kaynakları yok. Kaynak olmadığı gibi döviz fırladıkça borçlar katlanıyor.
Avrupalı kulüpler kendi ekonomilerini akılcı yönetip, ödemelerini düzgün yaptığı için, federasyonlar tarafından şeffaf ve “torpilsiz” denetlendikleri halde zorluk çekiyor. Bazı kulüpler oyuncularından fedakarlık istedi. Kimi alacağından, kimi maaşından bağışladı. Bizim kulüplerde henüz, net bir ses duymadım. Çok zor duyarız!
Transfermarkt’a bakıp, kendimize züğürt tesellisi vermeyelim. Kadromuzdaki hiç bir oyuncu değil oradaki rakama, üçte birine dahi alıcı bulamaz. Bu yüzden coronavirüs sonrası futbol, futbol olmaktan çıkacak.

Bütün bunlardan ders çıkarmak kulüp başkanlarının elinde.
1- Bütün sözleşmeleri revize edilmeli, oyunculardan indirim istenmeli.
2- Yüksek maaşlı çalışan personelin ücretleri ülke gerçeklerine çekilmeli.
3- Sözleşmesi biten oyuncuya tabandan fiyat önerilmeli. İmza attı attı. Atmasa güle güle.

Trabzonspor Sosa, Novak, Pereira konusunda bu yolu izlemeli. Yaşları kemale ermiş bu oyunculara milyon dolarlar vermek kulübün kapısına kilit vurmaktır. Başkan Ahmet Ağaoğlu ve ekibi erken imza attırmamakla ne kadar doğru bir harekette bulunduklarını gördük. Tebrik ediyorum.

Süper Lig kulüpleri bu haldeyken, alt liglere bir dokunun bin ah işitin. Konu komşunun verdiği ile seyahate giden kulüpler şimdi ne yapacak. Yardım edecek komşu da kalmadı.

Bütün bunları göz önüne alarak hareket etmek lazım. Sadaka, fitre, SMS ile halkına merhem olmaya çalışanlar futbola daha para ayıramaz.

Herkes ayağını denk alsın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cevat Kol Arşivi