G20 liderleri savaş ve krizlerin gölgesinde toplanıyor

G20 liderleri savaş ve krizlerin gölgesinde toplanıyor
G20 ülkelerinin liderleri Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde Endonezya'nın Bali şehrinde bir araya gelmeye hazırlanıyor. Zirvenin...

G20 ülkelerinin liderleri Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde Endonezya'nın Bali şehrinde bir araya gelmeye hazırlanıyor. Zirvenin bu yılki gündeminde küresel sağlık mimarisi, sürdürülebilir enerji dönüşümü ve dijital dönüşüm konuları yer alıyor.

Bu yıl Endonezya'nın başkanlığını yürüttüğü G20'nin Liderler Zirvesi, "Birlikte İyileşelim, Daha Güçlü İyileşelim" temasıyla 15-16 Kasım'da Bali'nin güneyinde yer alan Nusa Dua Yarımadası’nda düzenleniyor.

Bu yılki liderler zirvesinin resmi gündeminde, küresel sağlık mimarisi, sürdürülebilir enerji dönüşümü ve dijital dönüşüm konuları yer alıyor.

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı bekleniyor. Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) oluşturduğu G20 Liderler Zirvesi'ne katılmayacak tek lider Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacak gibi görünüyor.

Rusya'yı başında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un olacağı bir heyetin temsil etmesi bekleniyor.

AB ve 19 ülkeden oluşan ve 1999'da kurulan 20 Grubu (the Group of Twenty), 2003'ten beri liderler seviyesinde toplanıyor.

G20 ülkeleri küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 85'ini, uluslararası ticaretin yüzde 75'ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor. Bu ülkeler aynı zamanda, küresel sera gazı emisyonlarının da yüzde 75'inden sorumlu.