Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

GALATASARAY, AVRUPA VE OPERASYON

Katalonya’da oynanan ilk maçı, maç öncesi gelişmeleri, Barcelona kulübünün Türkiye ve Galatasaray adına yaptığı tanıtımı konuşmuş, ilk maç yazımda detayları ile anlatmıştım. Bu eşleşme Galatasaray’a büyük bir katma değer kazandırmıştı. Rövanş maçında da tablo benzerdi. Barcelona İstanbul’a gelişini bir İstanbul videosu ile paylaşmış, milyonlarca potansiyel turiste ücretsiz boğaz tanıtımı yapmıştı. Barcelona Başkanı Joan Laporta ayağının tozuyla Galatasaray Lisesini görmek, Galatasaray’ın kurulduğu Ali Sami Yen’in sınıfını ziyaret etmek istemişti! Büyük bir hayranlıkla Liseyi, tarihi, kültürü, osmanlıyı, modern Türkiye’yi inceledi Laporta! Lisenin bahçesinde dolaşan anılara eşlik etti. Tevfik Fikret’in odasına girip, dönemin çağdaş görüşlerine tanıklık etti! “Duygusal anlar yaşıyorum” dedi Laporta bu ziyaretten sonra.

Laporta sadece Barcelona kulüp başkanı değil, Katalonya’nın en önemli hukukçu ve politikacılarından.

Rövanştan önce ertelenme tartışmaları içerisinde oynanan derbi Galatasaray’ın üstünlüğü ile sonuçlanmış, Galatasaray Barcelona maçı öncesinde oldukça iyi sinyaller vermişti. Maçtan önce sakatlanıp kadrodan çıkarılan Feghouli dışında ideale yakın bir kadro ile çıktı tarihi rövanşa Galatasaray. Tarihi bir rövanştı bu çünkü Galatasaray Barcelona’yı elemesi durumunda çeyrek finale kalacaktı. Üstelik eleyeceği takım dünya devi Barcelona olacaktı.

İlk yarıya oldukça iyi başladı Galatasaray. Barcelona’ya çok net pozisyon vermeden Gomis ile net bir fırsat yakalayıp değerlendiremeyen Galatasaray kornerden aradığı golü de buldu. Üstünlüğü koruyamayan Galatasaray devreye eşitlikle girdi.

İkinci yarıya Traore-Dembele değişikliği ile başlayan Barcelona, hem skor hem de oyun üstünlüğünü ele alarak ortaya futbol resitali koydu. Domenec Torrent Mustafa, Halil ve Morutan gibi teknik isimleri oyuna alarak bu resitale son vermek istedi! Bu değişiklikler bir nebze de olsa bu baskıyı kırdı ancak Galatasaray oyun üstünlüğünü alamadığı gibi istediği golü de bulamadı.

Galatasaray namağlup sürdürdüğü Avrupa hikayesinde ilk mağlubiyetini alarak dünya devi Barcelona’ya elendi.

Galatasaray çok iyi mücadele etse de şöyle bir gerçek vardı ortada; Barcelona’da oyuna giren oyuncular Dembele ve Depay gibi isimler iken Galatasaray’da çare ve kurtarıcı Ömer Bayram’dı!

Mücadele etmeniz bir yere, bir noktaya kadar sizi götürür ama karşınıza çıkan teknik ayaklar sizi futbolun realitesi ile yüzleştirir!

Barcelona dün gece Galatasaray’ı futbolun realitesi ile yüzleştirdi.

Bir diğer realite de şu; Fransız, İtalyan ve Rus takımlarına hiç yenilmeden tüm Avrupa takımlarını dize getirip gruptan lider çıkan, İspanya’nın 651 milyon Euro bütçeli dev takımına sahayı dar edip zamana oynamasını sağlayan Galatasaray’a aynı sene içinde ligde çekilen operasyondu! Galatasaray kritik hakem hataları ve bu hakemlerin ödüllendirildiği süreçte küme düşme hattına kadar düşürüldü. Türk futbolunda bu sezon yaşanan bu realite tarihe not olarak geçecektir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi