Garanti, yok pahasına gidiyor

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 16, 2021 / 08:12

İspanyol banka devi BBVA, Garanti Bankası’nın geriye kalan 50,15’ini hisse başına 1,22 dolardan almak için harekete geçti. Ekonomistler “Batan geminin malları, Türkiye’yi kelepire getirdiler” eleştirileri yöneltti. BBVA, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamayla, hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan Garanti Bankası paylarının (yüzde 50,15) tamamı için pay alım teklifi yaptığını duyurdu. Gönüllü pay alım teklifine konu tüm payların alınması halinde, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar TL (yaklaşık 2,25 milyar euro). Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL olarak belirlendi.

FİYAT YÜZDE 75 GERİLEDİ
BBVA, Garanti Bankası’nda toplam sermayesinin yüzde 49,85’ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor. Daha önce bankanın 49,85’i için 9,3 milyar dolar ödeyen BBVA’nın bu kez yüzde 50,15’lik hissesi için yaptığı teklif 2,5 milyar dolar.

22,4 MİLYAR DOLARDAN 5,1 MİLYAR DOLARA
Ekonomistler Garanti hisseleri için belirlenen fiyata tepkili.

İbrahim Turhan, BBVA’nın bankaya ortak olduğu 2014 yılında hisse başına fiyatın 4 dolar ödediğini hatırlatarak, bugünkü teklifin ise hisse başına 1,2 dolara denk geldiğine dikkat çekti. “Türkiye’yi kelepire getirdiler!..” diyen Turhan, sosyal medya hesabından teklife ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Kasım 2014: BBVA, Garanti Bankası’nın yüzde 14,89’unu Doğuş Grubu’ndan satın almak için anlaşma imzaladı. Fiyat pay başına 4 dolar. * Şubat 2017: BBVA, Doğuş Grubu’nda kalan yüzde 10 payının 9,95’ini daha aldı. Fiyat 2,20 dolar. * Kasım 2021: BBVA kendisine ait olmayan bütün payları satın almak için gönüllü pay alım teklifi yaptı. Fiyat 1,22 dolar. Bankanın toplam değeri 5,1 milyar dolar. Mayıs 2013’te 22,4 milyar dolardı.

Mustafa Sönmez: İhracat ucuza gidiyor, turizm ucuza gidiyor, konutlar yabancılara vatandaşlık da verilerek ucuza gidiyor derken…. şimdi de daha çok şirket, banka hissesi 10 TL yi bulmuş dolarla, ucuzlamış olarak akbabalara gidecek. GarantiBBVA bunun örneği. Topyekun yoksullaşmadır bunun adı. Şamata birazdan başlar: Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler!. Oysa, akbabalık söz konusu. BBVA ilk girdiğinde 2014’de hisse başına 4 dolar ödemişti!. Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bişey değil. Şamata birazdan başlar: Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler!. Oysa, akbabalık söz konusu. BBVA ilk girdiğinde 2014’de hisse başına 4 dolar ödemişti!. Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bir şey değil.

KUBİLAY: GİDİŞAT DİBİN DİBİNE DOĞRU
Dr. Murat Kubilay ise Türkiye ekonomisinin durumuna dikkat çekti: “Yüzde 15 primle tüm paylara teklif vermek yalnızca ucuzlukla açıklanamaz. Daha önce de belirttim; ya en kötüdeyiz ya da ona çok yakınız. 2017’den bugüne en karamsar olan kişilerden biri olarak söylüyorum bunu. Zamanlamayı bilmek çok zor, dibin dibi her zaman mümkün ama gidişat başka.”

SABAH YAZARI GÜNGÖR’DEN TEPKİ
Prof. Hakan Kara, “İlginç bir gelişme yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar ülkede bir yönetsel değişikliği çok önceden fiyatlamaya başladı.. Ancak bu durum piyasa göstergelerinin ve ekonomik gidişatın daha da kötüleşmesini engelleyerek bekledikleri değişimin gerçekleşme olasılığını azaltıyor” tweet’inin ardından “Ucuzlukla ilişkilendirenleriniz olmuş. Tamam da hisseler 3 yıldır çok ucuz, neden şimdi?” dedi.

Sabah yazarı Dilek Güngör ise Kara’nın tweet’indeki vurguya şu tweet ile yanıt verdi: “Bir grup ekonomist… ÖNCE; Türkiye’ye yabancı yatırımcı güven duymuyor, borsaya gelmiyor. YABANCI GELİNCE; Sudan ucuz olduğumuz için geliyor. Aslında yönetim değişikliğini satın alıyorlar. Ama gelerek iktidarın ekmeğine yağ sürüyorlar. (Onlar objektif, biz subjektifiz, yersen)”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top