Gaz durdu, fail meçhul

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 29, 2022 / 07:44

Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 taşıyan doğal gaz boru hatlarında önceki gün meydana gelen sızıntı için taraflar birbirlerini suçlayan açıklamalar yapıyor. İngiltere basını, özel bir Rus saldırı timinin boru hattını patlattığı iddiasını gündeme getirdi. Boru hattındaki sızıntının, ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait 6. Filo’nun, geçen haziranda su yüzeyine mayın döşeme ve temizleme tatbikatı yaptığı yer olduğu ortaya çıkınca bu kez oklar ABD’ye çevrildi. Rusya ise boru hattına yönelik sabotajda parmağı olduğuna ilişkin suçlamaları, “Aptallık” olarak nitelendiriyor.

BATI CEPHESİNDEN BAKIŞ
İngiltere basını, özel bir Rus altı saldırı timi olan GUGI’nin özel araçlar kullanarak hattını patlattığı iddiasını gündeme getirdi. The Sun, Gizli Derin Deniz Araştırmaları Ana Müdürlüğü’nün, bu tür bir saldırı kapasitesine sahip olduğunu ve donanmanın en iyi gemilerine komuta ettiğini yazdı. Rusya’nın derin deniz saldırıları düzenleyebilecek son teknoloji sualtı insansız hava araçları üreten bir laboratuvara ev sahipliği yaptığı öne sürülüyor. Danimarka Kraliyet Savunma Koleji araştırmacısı Anders Puck Nielsen, Putin’in kurbağa adamlarının boru hattına uzaktan kumandalı patlayıcıları kolayca yerleştirebileceğini söyleyerek bu iddiayı pekiştirdi.

AB: SIZINTI KASITLI
AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB’ye göre bu sızıntılar tesadüf değil aksine kasıtlı bir eylemin sonucu” diyerek üstü kapalı Moskova’yı işaret etti. Ellerine gelen tüm bilgilerin bunu gösterdiğini söyleyen Borrell, sızıntıların bilerek ve isteyerek meydana getirildiğine dair göstergelerin var olduğunu kaydetti.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, “Çeşitli olasılıklar var ama bu eylemin boyutu öyle ki, arkasında mutlaka bir devlet aktörü var. Bu konuda şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar” dedi.

İsveç istihbarat servisi Säpo, boru hatlarında meydana gelen patlamaların ardından polisin yürüttüğü ön soruşturmayı devralarak, “ağırlaştırılmış sabotaj” soruşturması başlattıklarını açıkladı. Sapo’dan yapılan basın açıklamasında, “Bu, en azından kısmen İsveç çıkarlarına karşı yöneltilebilecek ciddi bir suç. Arkasında yabancı bir gücün olduğu da göz ardı edilemez” denildi.


RUSYA CEPHESİNDEN BAKIŞ
Boru hattındaki patlamanın sabotaj olduğu konusunda neredeyse tüm ülkeler hemfikir. Batı’nın okları bu konuda Rusları işaret ederken sızıntının meydana geldiği bölgede ABD’nin geçen haziranda tatbikat yaptığı bilgisi de dünya kamuoyunun gündemine geldi. ABD Deniz Kuvvetleri’nin “yıkım gücü” olarak bilinen 6. Filo’nun, 10-14 Haziran’da o bölgede su yüzeyine mayın döşeme ve temizleme tatbikatı yaptığı ortaya çıktı. Bu da Joe Biden’ın, 7 Şubat’ta “Rusya işgal ederse, Kuzey Akımı 2 ortadan kalkacak. Buna bir son vereceğiz” açıklamasını akıllara getirdi.

KREMLİN: TEDARİK YOLLARIMIZI KAYBETTİK
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tedariklerini çoğaltan Amerikan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) şirketlerinin devasa karlarını görüyoruz. Biz doğal gaz tedarik yollarımızı kaybettik” dedi. Peskov, hatlarda yaşanan sorunlarla ilişkin Rusya’ya yönelik bazı suçlamaların da dile getirildiğini belirterek, “Bu tür senaryoların dillendirmesi oldukça tahmin edilebilir ve aynı zamanda tahmin edilebilir düzeyde aptalca ve saçma” ifadesini kullandı.

GAZ SEVKİYATI TAMAMEN DURDU
Rusya’nın gaz devi Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını tamamen durdurdu. Rusya’dan Avrupa’ya gaz sevkiyatı yapan 7 boru hattından 4’ü kapanmış oldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top