Gazetecilere ters kelepçeli gözaltı

Gazetecilere ters kelepçeli gözaltı
Ankara merkezli soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı ile JINNEWS’in İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Urfa, Van ve Mardin’de ofisleri ile evlere polis baskın düzenledi. Baskınlarda 11 gazeteci gözaltına alındı.Diyarbakır’da...

Ankara merkezli soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı ile JINNEWS’in İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Urfa, Van ve Mardin’de ofisleri ile evlere polis baskın düzenledi. Baskınlarda 11 gazeteci gözaltına alındı.

Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında MA muhabiri Selman Güzelyüz ile JINNEWS muhabiri Habibe Eren ve Derya Ren gözaltına alındı. Derya Ren’in farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.

İstanbul’da yapılan ev baskınında MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever gözaltına alındı. Buradaki ev aramasında da birçok kitaba el konuldu. Yurtsever, ev aramasının ardından Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Polis Ankara’da MA bürosuna baskın düzenleyerek arama yaptı. Burada yapılan ev baskınlarında ise MA muhabiri Zemo Ağgöz ve Berivan Altan gözaltına alındı. Ayrıca birçok eve daha baskın düzenlendiği ve aramaların devam ettiği öğrenildi.

Gözaltı sırasında evde bulunan gazetecilere ters kelepçe takıldı. Gazeteciler, ters kelepçeyle uzun bir süre yerde bekletildi. Ayrıca gazetecilerin bilgisayarlarına el konuldu.

Van’da yapılan ev baskınında MA muhabiri Hakan Yalçın, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan ev baskınında ise Öznur Değer gözaltına alındı.

Aynı soruşturma kapsamında Urfa’da da MA muhabirleri Emrullah Acar ile Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Burada yapılan ev baskınlarında tüm bilgisayar, kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. Gazetecilerin ikametgahlarının olduğu kentlerde de ailelerinin evlerine baskın düzenlendi.

Kısıtlılık kararı bulunan dosya kapsamında, farklı kentlerde gözaltına alınan gazetecilerin Ankara’ya götürüleceği öğrenildi. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.


HDP’DEN TEPKİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Haber Ajansı ve JINNEWS çalışanlarına yönelik gözaltılara sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla tepki gösterdi.

HDP, “MA ve JİNNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak” dedi

TGS: GAZETECİLİĞİ KRİMİNALİZE EDEMEYECEKSİNİZ
Baskınlarla ilgili Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği kriminalize edemeyeceksiniz!” denilerek tepki gösterildi.