Gel de çık bu hesabın içinden

Gel de çık bu hesabın içinden
Sağlık Bakanlığının, Aile Hekimlerinden ‘izlem’ adı altında bir çalışma yapmasını istediğini belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, salgının başında 20-30 vaka olduğunda bu...

Sağlık Bakanlığının, Aile Hekimlerinden ‘izlem’ adı altında bir çalışma yapmasını istediğini belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, salgının başında 20-30 vaka olduğunda bu çalışmayı yaptıklarını fakat artık yapılamadığını çünkü vakalarda korkunç bir artış yaşandığını söyledi.
Aile hekimlerinin kişi başına 150-200 civarı hastası olduğunu belirten Tamur, bakanlığın bu hastaların her gün aranıp denetlenmesini istediğini aktardı. Aile hekimlerine verilen ek ödemelerin de bu çalışmaya bağlandığını aktaran Tamur, aramaların yarıdan fazlasını yapana yarım, tamamını yapana tam ödeme yapıldığını söyledi. Aile hekimlerinin bu çalışmayı bilimsel bulmadığı için reddettiğini ve yapmadığını vurgulayan Tamur, “Bunun sekreterlik işi olduğunu düşünerek aile hekimleri yapmıyor. Salgının da böyle engellenebileceğini düşünmüyoruz” dedi.
‘KAPIDAKİ HASTALARA TIBBİ SEKRETER BAKSIN’
“Hem bu işi yapıp, hem de hasta bakmak mümkün değil” diyen Tamur, kısa bir hesapla yaşanılan durumu şöyle anlattı: 50 telefon konuşması yap, şikayet sor, evde kal de, ilaç sorgula, yaklaşık 8 dakika. 400 dakika toplam. 6-7 saat telefon başında geçir. Kapıdaki hastalara da tıbbi sekreter baksın.
‘İSTANBUL’DA
GÜNLÜK 15 BİN VAKA’
Salgının boyutuyla ilgili de kritik bir açıklama yapan Tamur, “Kimse farkında değil ama biz farkındayız. Mart-Nisan aylarının çok çok üstündeyiz. Bahsedilen rakamların yanında bizim kendi sayılarımızdan tahminlerimiz İstanbul’da günlük 15 bin vaka civarında. Bu nedenle artık, ciddi ve gerçekçi önlemler alınması gerekiyor” diye konuştu.

VİRÜSÜN ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİNDE AZALMA YOK

Koronavirüsün ölümcül etkisinin azaldığına ilişkin açıklama ve araştırmalar yapıldığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Biz klinikte virüsün hastalık yapıcı etkisinin veya öldürücülüğünün azaldığına dair herhangi bir belirti görmüyoruz” dedi.
Kayıpmaz, “Hastalar; kliniklere daha çok sıkıntılı bir vaziyette geliyorlar. Biz mart ayında hastaların kliniğini ne kadar ağır görüyorsak şu anda da aynı ağırlıkta hastalık seyrediyor. Yani virüs elbette ki çeşitli mutasyonlara uğruyor; canlılığını devam ettirmek adına, daha çok insana bulaşmak adına çeşitli mutasyonlar yapıyor. Bunlarla ilgili akademik çalışmalar da var” dedi.

BALIKESİR VALİSİ: VAKALAR 3 KAT ARTTI

Bir vaka artışı uyarısı da Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’tan geldi. Kent genelinde vakalarda 3 kat artışın yaşandığına dikkat çeken Şıldak, vatandaşları tedbirlere uyma konusunda bir kez daha uyardı. Şıldak, yoğun bakım ve entübe servisindeki hasta sayılarında da artış olduğunu açıkladı.
“Kırsal mahallelerimizde Covid-19 vakalarında ciddi artış var” diyen Şıldak, “Özellikle temaslılarda hastalanma oranı il genelinde yüzde 20’lerden yüzde 40’lara çıktı. Bu artış da bizi karantina uygulamasını devreye almamıza sebep oldu” diye konuştu. Şıldak, il genelinde 19 kırsal mahalle ile 26 konutta karantina uygulamasının yapıldığını ifade etti.