Gemi krizinde Türkiye ses verdi: Tahıl Ukrayna için satılabilir

Gemi krizinde Türkiye ses verdi: Tahıl Ukrayna için satılabilir
Türkiye hafta sonunda Karasu Limanı açıklarında el koyduğu Rus gemisindeki 7 bin ton tahılı Ukrayna için satabileceğini açıkladı.Rusya’yı işgal ettiği bölgelerdeki tahılları çalmakla suçlayan Ukrayna, Türkiye’nin söz...

Türkiye hafta sonunda Karasu Limanı açıklarında el koyduğu Rus gemisindeki 7 bin ton tahılı Ukrayna için satabileceğini açıkladı.

Rusya’yı işgal ettiği bölgelerdeki tahılları çalmakla suçlayan Ukrayna, Türkiye’nin söz konusu gemiye el koymasını talep etmişti.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı İlnur Çevik, BBC’ye yaptığı açıklamada, tahılların çalındığının ispat edilmesi durumunda Ankara’nın da buna göre hareket edeceğini belirtti. Çevik, «Bu durumda tahıla el konur ve Ukrayna adına dünya pazarlarında satışa sunulur» dedi.

Kremlin’in oyunun kurallarını çok iyi bildiğini ifade eden Çevik, şunları kaydetti: “Eğer kendilerine ait olmayan bir şeyi dışarı kaçırmaya çalışıyorlarsa, gayet iyi biliyorlar ki buna el konulacaktır. Kremlin, Türk boğazlarını kendilerine kapattığımızın farkında. Rus donanması ne içeri girebilir ne dışarı çıkabilir. Dolayısıyla Batı ittifakı adına biz üzerimize düşeni yaptık. Ancak öte yandan, biz Ruslarla iletişim kanallarımızı da açık tutmak istiyoruz. Biz Ruslarla komşuyuz. Süregiden bir ilişkimiz var. Bütün köprüleri yakmak istemiyoruz. O nedenle de dengeli bir tutum izliyoruz.”

İsmi verilmeyen bir gemi mürettebatına dayandırılan habere göre, Zhibek Zholy ‘kötü hava koşulları nedeniyle’ liman açıklarında demirlemiş durumda bekliyor.

TASS’a konuşan aynı mürettebat, “Bir Türk yetkili gemiye çıktı ve kargoyu inceledi. Bu her zaman olan bir şey” dedi.