Gençler kaygılı

Gençler kaygılı
Saha ve veri işlemesi MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması”, 5-8 Ağustos tarihleri arasında 28 ilde 18-30 yaş grubunda toplam 1.542 kişi ile anket ve...

Saha ve veri işlemesi MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması”, 5-8 Ağustos tarihleri arasında 28 ilde 18-30 yaş grubunda toplam 1.542 kişi ile anket ve buna ilaveten 30 genç ile de odak grup çalışması olarak yapıldı.

Buna göre her 2 gençten 1’i, siyasilerin kendilerini anlamadığını ve sorunlarına çözüm getirmek için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor. Gelecek kaygısı, farklı siyasi eğilimlerden gençlerin ortak sorunu olarak ön plana çıkıyor. Her 10 gençten 6’sı, kadın cinayetleri konusunda endişeli.

Temmuz 2021’de MetroPoll tarafından yapılan genel seçmen anketine göre, “Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna kararsız ve “Cevap yok” şeklinde yanıt veren gençlerin oranı yüzde 25,6 seviyesinde seyrediyor. Bununla birlikte, gençlerin protesto oy kullanmaya eğilimli olduğu da yüzde 11,8 gibi bir oranla görülmekte. Bunun sebebi ifade edilen genel güvensizlik ve umutsuzluk hâli olarak değerlendiriliyor.

GENÇLER SİYASETE GİRME KONUSUNDA İSTEKSİZ
Araştırmaya göre, gençler siyasete katılım konusunda genel olarak isteksiz. Bu isteksizliğin ilk 3 sebebi sırasıyla, görüşlerinin yaş ortalaması yüksek mevcut siyaset nazarında dikkate alınmayacak olması, siyasi kutuplaşma ve siyasi riskler olarak ele alınıyor.