Gençlerin gözü dışarıda

Gençlerin gözü dışarıda
Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, 18-25 yaş arasında tanımlanan Z kuşağının durumunu ve geleceğe dönük beklentilerini içeren araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)...

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, 18-25 yaş arasında tanımlanan Z kuşağının durumunu ve geleceğe dönük beklentilerini içeren araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon genç seçimlerde ilk kez oy kullanacak.

‘Türkiye Gençlik Araştırması 2021’ başlıklı araştırmaya göre, ‘Z kuşağı’ndaki gençlerin dörtte üçü, politikacılara ve siyasi partilere güvenmiyor. Cumhurbaşkanına güvenmeyenlerin oranıysa yüzde 58. ‘Türkiye’de Z kuşağı’ araştırmasına göre, gençlerin yüzde 73’ü imkan olması durumunda yurt dışında yaşamak istiyor.

Araştırmaya katılan gençlere göre, ülkenin temel sorunları arasında ‘ekonomik çöküntü’, ‘yüksek enflasyon’ ve ‘hayat pahalılığı’ bulunuyor. Bu yaş grubunda en beğenilen muhalefet lideriyse Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gösteriliyor.

Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle:

YÜZDE 70 BİLİM İNSANLARINA GÜVEN DUYUYOR
- Katılımcıların yüzde 82,9’una göre Türkiye’de gelir dağılımı dengeli ve eşit değil. Gelir dağılımının dengeli ve eşit olduğunu söyleyenlerin oranıysa yüzde 1,8.

- Katılımcıların yüzde 87,3’ü Türkiye’de işsizliğin çok yüksek olduğunu düşünüyor. İşsizliğin birinci nedeni ‘adam kayırmacılık ve torpil’ gösteriliyor. Yüzde 64,1 oranında ‘kamuya işe alımlarda ehliyet ve liyakate göre davranılmadığı’ görüşü benimseniyor.

- Katılımcıların yüzde 55,2’si ‘ne tam mutlu ne de mutsuz’ olduğunu söylerken yüzde 25,8’i ‘hayatından hiç memnun olmadığını, mutsuz olduğunu' ifade ediyor.

- Katılımcılar arasında polis teşkilatına güven duyanların oranı yüzde 47,5, orduya güven duyanların oranının yüzde 68,1; adalet sistemine güvenmeyenlerin oranı yüzde 63,6, medyaya güvenmeyenlerin oranı yüzde 62,4 çıktı. Yüzde 56,7 oranında din adamlarına da güvenmeyen ‘Z kuşağı’ndan katılımcıların yüzde 70,3’ü bilim insanlarına güven duyuyor.