Gençlerin KYK’ya ‘tefeci faizi’ isyanı

Gençlerin KYK’ya ‘tefeci faizi’ isyanı
Açlık sınırı aylık 7 bin liraya dayanmışken, geçinmek memlekette öncelikli sorun haline gelmişken devletin ücretsiz okutmak yerine Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) aracılığıyla verdiği öğrenim kredisini ödemekte zorlanan üniversite...

Açlık sınırı aylık 7 bin liraya dayanmışken, geçinmek memlekette öncelikli sorun haline gelmişken devletin ücretsiz okutmak yerine Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) aracılığıyla verdiği öğrenim kredisini ödemekte zorlanan üniversite öğrencilerine işlettiği faiz, tefecileri aratır hale geldi.

Öğrenciyken ödeme güçlüğü nedeniyle krediye başvuran üniversiteliler, mezuniyet sonrasında daha iş bile bulamadan faiz üstüne faiz işleyen borçlarını tanıyamıyor. Borçları ödemek gittikçe imkansız hale geliyor.


BURS YERİNE KREDİ
KYK borcu olanlara gelen borç bildirimleri gençleri şaşkına çevirirken faiz isyanlarıyla yaptıkları paylaşımları sosyal medyada hızla yayıldı. Açıklanan KYK borçlarına göre mezunlar, eğitimleri boyunca aldıkları toplam kredinin 3 katından fazlasını geri ödemek zorunda bırakılıyor. KYK borçluları, sosyal medyada duruma "Sizde hiç vicdan yok mu!", "Tefeciden para alsam daha az faiz isterdi” çıkışlarıyla yankılanıyor.

Bu arada KYK sınırlı miktarlarla olsa da burs veriyor ama bu bursları başvuran herkes alamıyor. Burs alamayanlar da krediye başvurmak zorunda bırakılıyor.


'İSTENEN MİKTAR ŞAKA OLMALI'
Öğrenciliğinde KYK kredisi alan bir mezun, yaptığı paylaşımda şu sözlerle isyan etti:
"Lisans eğitimi için aldığım 41 bin TL kredinin geri ödemesi 152 bin TL! İstenen bu miktar şaka olmalı."

'SİZDE HİÇ Mİ VİCDAN YOK'
Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise aldığı miktarın 3 katından fazlasını geri ödemek durumunda bırakıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"27 bin 500 TL olarak aldığım kredi borcunun geri ödemesi 91 bin 104 TL belirlenmiş. Sizde hiç mi vicdan yok. Aldığım miktarın 3 katından fazla. İş bulma garantimiz bile yokken bu kadar faizi öğrenciler üzerine bindirmek nasıl bir anlayış. Bizi bu ülkeye küstürdünüz."


'TEFECİ OLSA DAHA AZ İSTERDİ'
Bir başka kullanıcının tepkisi ise şöyleydi:
“6 yılda aldığım toplam miktar: 37 bin 400 TL. Geri ödeyeceğim miktar ekte (129.257,74 lira). Aynen kanka siz okuttunuz beni. Tefeciden para alsam daha az faiz isterdi. Yazıklar olsun."

GERİ ÖDEME ÜFE'YE BAĞLI
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesindeki açıklamasına göre, aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranlarına göre ödenecek olan kredilerin, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak olan tutar üzerinden geri ödenmesi gerekiyor. TÜİK’in son açıkladığı ÜFE haziran ayı itibarıyla %138,31ulaşmıştı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN GENÇLERE ÇAĞRI: FAİZLİ KYK BORÇLARINI ÖDEMEYİN!
Sosyal medyada yeni mezun gençlerin KYK borçlarına gelen faizle ilgili isyanları CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeminde.

Twitter hesabından, lisans eğitimi için aldığı 41 bin TL’lik KYK kredisinin faiziyle 152 bin TL’ye çıktığını gösteren gencin tweet’ini paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şu çağrıyı yaptı:
“Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda.”