GEREKİRSE ACI REÇETE

GEREKİRSE ACI REÇETE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ve finans yönetimiyle ilgili yeni döneme işaret eden sözlerinin ardından, Türk Lirası’nın yeni haftayla başlayan değer kazancı hızlandı.Dolar/TL kuru Erdoğan’ın sözleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ve finans yönetimiyle ilgili yeni döneme işaret eden sözlerinin ardından, Türk Lirası’nın yeni haftayla başlayan değer kazancı hızlandı.

Dolar/TL kuru Erdoğan’ın sözleri sonrasında yüzde 3 değer kaybederek 7,90’ın altına indi. Böylece kur, 26 Ekim’den bu yana ilk defa 8 seviyesinin altına düştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin risk priminin düşürüleceğini söyleyerek yabancı yatırımcılarla toplantılar yapılacağını aktardı.
“Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarında güven ve kredibilite kazanımına daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceğiz” diyen Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nın destekleneceğini belirtti.
ACI DA OLSA DOĞRU REÇETELERİ UYGULAYACAĞIZ
Erdoğan, bugünkü konuşmasında ekonomi politikalarında önceki yönetime kıyasla farklı bir çizginin izleneceği mesajını verdi.
“Acı da olsa doğru reçeteleri uygulamaktan kaçınmayacağız” diyen Erdoğan, TL’deki değer kaybına değindi.
“Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası’ndan yana kullanmalarını istiyorum. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da TL’ye olan güveni artırmaktan geçiyor.”
PİYASALAR DOĞRU YOLDAYIZ DİYOR
Erdoğan yeni atamalar ile ilgili olarak, “Piyasalarda yaşanan olumlu seyir doğru yolda olduğumuza işaret ediyor” dedi ve ekledi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB, ticaret ve sanayi bakanlıkları, iş insanlarımızla hep beraber yeni bir ekonomik sıçrama için çalışıyoruz.”
“Türkiye’yi riski az, kazancı tatminkar cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız” ifadesini kullanan Erdoğan, “Cari açığa yol açmayan, yurt içi tasarruf, doğrudan uluslararası yatırımlarca finanse eden bir yapı oluşturuyoruz” sözlerini kullandı.
İLK SINAV 19 KASIM’DA
Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı 19 Kasım’da TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla gerçekleşecek.Piyasalar uzun zamandır TCMB’den faiz artırımının gerçekleştirilmesini bekliyor.
Erdoğan bugünkü konuşmasında enflasyon ve faiz ilişkisi ile ilgili şu sözleri dile getirdi:
“Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti bu konuda mücadelemizi zora sokuyor. Şunu unutmayalım faiz sebep enflasyon neticedir, bunu başaracağız. Bu engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz.”
BERAT ALBAYRAK’A TEŞEKKÜR
Erdoğan, pazar akşamı Instagram üzerinden istifa eden, istifasını 27 saat sonra kabul ettiği damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a da teşekkür etti:
Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ardından da Hazine ve Maliye Bakanı olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Berat Albayrak’a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu süreçte iki sismik araştırma üç tane de sondaj gemisini ülkemize kazandırması da finans yönetimi bakımından önemli bir başarıydı. Kendisi sağlık sorunları sebebiyle vazifesinden affını istedi. Biz de bu talebi kabul ederek yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk.”

BUGÜNKÜ KONUŞMA İYİ AMA EKONOMİ POLİTİKASI TUTARLI DEĞİL

Gelecek Partisi ekonomi kurmaylarından İbrahim Turhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının 19 Kasım’daki faiz artışına psikolojik hazırlık niteliğinde olduğunu söyledi. Erdoğan’ın faizlerin ‘en azından’ enflasyon seviyesinde tutulması gerektiği söylemini iktidarın faiz konusunda ikna olduğu şeklinde yorumlayan Turhan, ekonomi politikasının ‘tutarlı ve sabit bir felsefi temele dayanmadığı’ için önümüzdeki sürecin belirsiz olduğunu belirtti.