Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü

Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, bir sosyal medya paylaşımında “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını onaması nedeniyle kesinleşen...

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, bir sosyal medya paylaşımında “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını onaması nedeniyle kesinleşen karar, dün TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Karar okunmadan önce HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Gergerlioğlu hakkındaki kararın “siyasi iradenin kararı” olduğunu savundu ve oturumu yöneten MHP’li Celal Adan’dan kararı okumamasını istedi:
“Tezkereyi okumayın Başkan. Tezkere bu egemenliğin kayıtsız şartsız milletin değil, tek adama, iktidara ait olduğunun bir kez daha ilanı anlamındadır.”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını anımsatarak, “Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu gibi başvurusunu yapmışken, Meclis bu konuda daha önce bir ofsayta düşmüşken, Meclis›i bugün yeniden ikinci bir ofsayta düşürmenin alemi yoktur.” sözleriyle kararın okunmasına karşı çıktı.
ESKİ AK PARTİ’Lİ VEKİL BASIN LOCASINDA EYLEM YAPTI
Görüşmeler sürerken eski AK Parti Bitlis Milletvekili ve halen DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy, Gergerlioğlu hakkındaki kararı protesto etti. Oturum sırasında basın locasında ayağa kalkan Aksoy, “Kahrolsun otoriterizm, yaşasın özgürlükçü demokrasi, yaşasın demokratik Türkiye, kahrolsun otokrasi” diye bağırdı.
Meclis güvenlik görevlileri Aksoy’u dışarı çıkarılırken, oturuma ara verildi.
GERGERLİOĞLU VE HDP’LİLER PROTESTO ETTİ
Verilen aranın ardından birleşimi tekrar açan Adan, Gergerlioğlu hakkındaki kararı okuturken, HDP’liler sıra kapaklarına vurarak protesto etti. Gergerlioğlu›na destek pankartı açan HDP’liler, “Darbeci AKP”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları attılar. Kararın okunmasının ardından Gergerlioğlu, Meclis’te direneceğini belirterek, “Baştan sona hukuksuzluk yaşanmıştır. TBMM Genel Kurulu’nu terk etmiyorum. Milletimin kalbindeyim, milletimin bağrındayım. Hiçbir yere gitmiyorum” sözleriyle tepki gösterdi.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Celal Adan, “Sayın Gergerlioğlu lütfen dışarı çıkmanızı rica ediyorum” dedikten sonra oturuma ara verdi.
AK PARTİ’Lİ ALPAY ÖZALAN ÇIKARMAYA ÇALIŞTI
Verilen arada Meclis’te yaşanan protestolar nedeniyle Meclis Başkanvekili Celal Adan, grup başkanvekilleriyle, gerilimin düşürülmesi için görüştü. Kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın konuşmasına yönelik protestolar nedeniyle Adan, birleşime bir kez daha ara vermek zorunda kaldı. Ardından da idare amirlerini Gergerlioğlu’nu çıkarmak için göreve çağırdı.
Bunun üzerine AK Parti’li Meclis İdare Amiri Alpay Özalan, Gergerlioğlu’nun yanına giderek, salondan çıkarmaya çalıştı. HDP milletvekilleri, Gergerlioğlu’nu etrafında koruma kalkanı oluşturarak Özalan’ı engelledi. Bu sırada AK Parti milletvekilleri “Darbeci AKP”, “Hak hukuk adalet” sloganı atan HDP’lilere “Kahrolsun PKK”, “Teröristler dışarı” sloganıyla karşılık verdiler.
Yaşanan gerginlik üzerine Adan, “kavga ve gürültü” yaşandığı gerekçesiyle birleşimi kapattı.
GERGERLİOĞLU LİSTEDEN ÇIKARILDI
Kararın okunmasının hemen ardından Gergerlioğlu’nun adı TBMM’nin internet sitesindeki milletvekili listesinden çıkarıldı ve milletvekilliği düşürülenler listesine eklendi.
Genel Kurul’un kapanmasının ardından Gergerlioğlu ve HDP’liler “Gergerlioğlu onurumuzdur” sloganları eşliğinde TBMM Başkanlık Divanı kürsüsü önüne geçerek eylemlerini sürdürdüler. Diğer siyasi partilerin milletvekilleri salondan ayrıldılar.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da bir süre sonra Genel Kurul’a gelerek milletvekillerine destek verdi. Bazı CHP milletvekilleri de zaman zaman Genel Kurul’da eylem yapan HDP’lileri ziyaret etti.
BEN YİNE MİLLETİN VEKİLİ OLACAĞIM
Genel Kurul’da protestosunu sürdürdüğü saatlerde Bidebunuizle yayınına katılan Ömer Faruk Gergerlioğlu şu açıklamaları yaptı:
“Şu anda Genel Kurul salonundayım. Bir süre sonra Genel Kurul salonundan ayrılacağım ama Meclis’i terk etmeyeceğim. Milletin bağrına sığınacağım. Beni Genel Kurul’dan çıkarmak için Alpay Özalan yanımıza geldi. Lüzumsuz yere fazla ısrar etti. Herhangi bir fiziksel temas olmadı ama lüzumsuz bir hareketti. Bir yerlere mesaj mı vermeye çalıştı bilemiyorum. Meclis Başkanı beni, milletin iradesini korumalıydı ama yukarıdan gelen talimatı uyguladı. Ben ayrım yapmadım. Herkesin yanında oldum. Milletvekilliğimin düşmesi bir şey ifade etmez. Ben yine milletin vekili olmaya devam edeceğim.”
Gergerlioğlu, akşam saatlerinde Genel Kurul’dan ayrılarak HDP grup toplantı salonuna gitti.