Gerginliğe ve diplomasiye devam

Gerginliğe ve diplomasiye devam
Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin çözümüne ilişkin bir diplomatik adım daha atıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov soruna diplomatik çözüm bulmak için Cenevre’de buluştu....

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin çözümüne ilişkin bir diplomatik adım daha atıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov soruna diplomatik çözüm bulmak için Cenevre’de buluştu. Lavrov, Rusya’nın Ukrayna halkı için hiçbir zaman bir tehdit olmadığını yineledi. Blinken ise Rusya’nın önünde diplomasi ve çatışma olmak üzere iki yol bulunduğunu belirtti.

Voice of America’nın haberine göre, Lavrov’la herhangi bir polemiği girmeden açık ve net bir görüşme yaptıklarını kaydeden Blinken, geçmiş deneyimlerden, Rusya’nın siber saldırılar da dahil agresif tavır içine girme eğilimi olduğunu bildiklerini söyledi.

Görüşmenin müzakere değil, dürüst bir biçimde karşılıklı görüş bildirme amacı taşıdığını vurgulayan Blinken, "Karşılıklı anlayış geliştirmek için ileriye yönelik çalışmalarda bulunabileceğimize inanıyorum, ancak bu, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tavrından vazgeçmesi şartına bağlı" ifadesini kullandı.

“DİPLOMASİYE DEVAMDA ANLAŞTIK”

Blinken, diplomatik sürecin devam etmesinin önemi üzerinde Lavrov’la anlaştıklarını da kaydetti. Blinken, kaygı ve görüşleri Rusya’yla önümüzdeki hafta yazılı olarak paylaşacaklarını vurguladı. Rusya’nın askeri varlığını arttırmanın Ukrayna’ya kuzey, doğu ve güneyden saldırma fırsatı tanıdığını kaydeden Blinken, "Rusya’nın Ukrayna’da istikrarsızlık yaratmak için güç kullanmanın dışında başka eylemlere de başvurma planları olduğunu gördük" dedi.

ABD’nin vereceği yazılı yanıttan sonra Rusya’yla yeniden görüşme planı yaptıklarını söyleyen Blinken, ABD’nin yapmayacağı şeyler konusunda açık olmasının önemine değindi ve bunlardan birinin, NATO’nun açık kapı ilkesi gibi temel bazı prensipleri tartışmaya açmamak olduğunu söyledi.

GEREKİRSE BIDEN VE PUTİN GÖRÜŞÜR

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin faydalı olacağı düşünüldüğü takdirde böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmeye hazır olduklarını da söyledi. Ukrayna’ya daha fazla güvenlik yardımının önümüzdeki haftalarda yapılmasının planlandığını bildiren Blinken, ”Diplomasi ve diyalog içindeyiz, ancak aynı zamanda savunma ve caydırma yoluna da girdik” dedi.

SALDIRI PLANIMIZ YOK, TANSİYONU DÜŞÜRELİM

Lavrov ise açıklamasında Blinken’ın kendisine görüşmeden tatmin olduğunu söylediğini dile getirdi. "Rusya’nın Ukrayna halkını hiçbir zaman tehdit etmediğini yeniden vurguladım" diyen Lavrov, ABD’nin Rusya’dan Ukrayna’daki tansiyonu düşürme çağrısı yaptığını söyledi.

Görüşme sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırma planı olmadığını anlattıklarını kaydeden Lavrov,"Kaygımız silahlarla ve Batılı askeri uzmanların Ukrayna’ya gönderilmesiyle ilgili" dedi. Lavrov, Blinken’ın, ABD’nin Ukrayna’da Minsk Protokolü’nün uygulanmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu doğruladığını dile getirdi.

NATO’DAN RET

NATO, Bulgaristan ve Romanya'daki ittifak askerlerinin çekilmesi, üslerin kapatılmasını isteyen Rusya'nın bu talebini geri çevirdi.