Geri adım hem Beyaz Saray’dan hem Blinken’den geldi

Geri adım hem Beyaz Saray’dan hem Blinken’den geldi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Rusya’da veya başka bir yerde rejim değişikliği planları olmadığını söyledi.Blinken’in yorumları, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in iktidarda...

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Rusya’da veya başka bir yerde rejim değişikliği planları olmadığını söyledi.

Blinken’in yorumları, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in iktidarda kalmasına izin verilmemesi gerektiğine ilişkin sözlerinin ardından geldi.

MACRON’DAN UYARI
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Biden’ın Putin’i “kasap” olarak nitelendirmesi ve “iktidarda kalamaz” sözlerinin ardından, Ukrayna’daki savaşın sözlü olarak tırmanmasına karşı uyarıda bulundu.

Biden, cumartesi günü Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı konuşmanın sonunda, Putin için, “Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalamaz” ifadesini kullanmıştı.
Blinken, Biden’ın sadece Putin’in Ukrayna’ya karşı savaş açmasına izin verilemeyeceğine değindiğini söyledi.

Pazar günü İsrail’i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Blinken, “Defalarca söylediğimiz gibi, Rusya’da veya başka bir yerde bir rejim değişikliği stratejimiz yok. Her zaman olduğu gibi, bu durumda da karar verecek olan söz konusu ülke halkıdır, Rus halkıdır” ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Biden’ın konuşmasının hemen ardından Beyaz Saray’dan bir yetkili, Biden’ın rejim değişikliği çağrısı yapmadığını, Putin’in komşu ülkeler ve bölge üzerinde güç kullanmasına izin verilemeyeceğini vurguladığına dair açıklama yapmıştı.

KREMLİN’DEN TEPKİ
Kremlin de Biden’ın konuşmasına bir açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, Putin’in iktidarda kalıp kalmayacağına Biden’ın karar veremeyeceği belirtildi, “Buna Biden karar veremez. Rusya devlet başkanını Ruslar seçer” denildi.

LVİV’E ROKET SALDIRILARI
Ukrayna’nın batısında Polonya sınırı yakında yer alan ve bugüne dek saldırılara hedef olmayan Lviv kenti de cumartesi günü yoğun roket ateşi altında kaldı.
Rusya’nın doğuya odaklanacağını söylemesine rağmen, batıda vuracağı birkaç hedeften biriydi.

ZELENSKİ BATI’DAN SİLAH İSTEDİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece yarısı yaptığı konuşmada, Batılı ülkeleri Ukrayna’ya uçak, tank ve füze savunma sistemleri tedarik etmeye çağırdı; ülkesinin Rus uçaklarını makineli tüfeklerle yenemeyeceğini söyledi.

HERSON FELAKETİN EŞİĞİNDE
Ukrayna’nın üst düzey insan hakları yetkilisi, Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen tek büyük şehir olan Herson limanının insani bir felaketin eşiğinde olduğunu söyledi. Lyudmilla, şehrin etrafındaki bölgelerde yiyecek, su ve ilaç sıkıntısı olduğunu belirtti.

LUHANSK’TA REFERANDUM
Rusya’nın devlete ait haber ajansı RIA’ya göre, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Leonid Paseçnik, “yakın gelecekte” bölgede Rusya’ya katılma konusunda bir referandum olabileceğini söyledi.

21 Şubat’ta Rusya, Luhansk ve Donetsk ayrılıkçı cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıdı ve üç gün sonra Ukrayna’yı işgal etmesinin yolunu açtı.