Geri dönüşümden sanata giden yol

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 29, 2022 / 11:47

Rus asıllı sanatçı Güzel Amirova, plastik atıklardan yaptığı heykelleriyle ilgi görüyor. Antalya›da yaşayan Rus asıllı sanatçı, çöp poşetinden plastik şişeye, gazoz kapağından plastik klipslere kadar birçok farklı materyali kullanarak yaptığı heykellerle çevreye ve ekosisteme dikkat çekmeye çalışıyor.

İrili ufaklı yüzlerce heykeli bulunan Amirova, heykellerinde yapıştırıcı, zımba ve çivi gibi hiçbir yardımcı madde kullanmıyor. Sadece plastik şişeleri eğip bükebilmek adına mum ateşinden yararlanan geri dönüşüm sanatçısı Amirova’nın son yaptığı ‘Perseus’,  denizlerin ve okyanusların plastiklerle kirletilmesine odaklanarak, sosyal mesaj içeriyor.

Yunan mitolojisinde Medusa’yı öldürmesi için görevlendirilen ve görevini tamamladıktan sonra Medusa’nın kestiği kafasını tutup havaya kaldırarak heykelleştirilen Perseus, sanatçı Amirova’nın eserinde ise elinde kılıç, etrafında plastik atıklarla savaşırken yer aldı.

Plastik atıkların doğaya ağır zarar verdiğini belirten Amirova, «Denizde, karada her yerde plastik atıkları görüyoruz. Yaptığım heykellerle çevre felaketine biraz da olsa dikkati çekebiliyorsam ne mutlu bana. Bir plastiği sokağa atmak yerine farklı şekillerde geri dönüştürüp değerlendirebilirsiniz» dedi.

Geri dönüşüm heykellerini yaparken dikkat ettiği en önemli ayrıntının yapıştırıcı, çivi, zımba gibi dış materyaller kullanmaması olduğunu kaydeden Güzel Amirova, “Bir geri dönüşüm sanatçısı olarak çevreye zarar veren materyalleri sanat ile birleştirip değerlendirmeye gayret ediyorum. Benim sanatımda ekolojiye, çevreye dikkati çekerek zararlı çöplerden bir şekilde yararlanma yolu var. Bu nedenle çöpü kendiyle bütünleştirerek sanata çeviriyorum “ ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top