Getir-1

Son dönemde aldığı yatırımlar ile Türkiye’den çıkan en değerli girişim Getir oldu. Yatırım miktarları ve ulaşılan değerleme yaygın bir şekilde duyuruldu. Bu yazıda Getir’in bana ilginç gelen yönlerinden bahsetmek istiyorum.
Kurucular
Getir Türkiye’nin 3 büyük ve prestijli üniversitesinin mezunları tarafından kuruldu: Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ. En tanınan kurucu ortak daha önce BiTaksi ile adını duyuran Nazım Salur. Serkan Borançılı 10 yıllık GittiGidiyor deneyimi yanında birçok girişimde rol almış bir seri girişimci. Tuncay Tütek ise uzun yıllar kurumsal dünyada bulunduktan sonra girişimcilik dünyasına Getir ile adım atmış.
Fikir
Nazım Salur, BiTaksi ile 3 dakikada taksi hizmeti sunabildiklerini görünce 10 dakikada gündelik ihtiyaçları kapıya ulaştırmayı düşündüğünü ifade ediyor. Getir’in ne yaptığını anlatırken benim kullandığım kısa tarif ise “cepte bakkal çırağı”. Yani ülkemizde çok yaygın olan bakkalların evlere teslim hizmetinin teknoloji kullanımı ile merkezileştirilmesi. Korsan takside önde gelen bir ülke olmamıza karşın, ülkemizden bir Uber çıkaramadık (geleni de kovduk), fakat ülkemize özgün “bakkal çırağı” modelini yeni ekonomiye uyarlamayı Getir sayesinde başardık!
Yurt dışına açılış
Tüm girişimcilere ilk günden itibaren yurt dışı pazarlarını da düşünmelerini öneririz. Fakat maalesef şimdiye kadar çok az girişim bunu başarabilmişti. Getir alanında dünyada ilk olma avantajını iyi kullandı ve son dönemde aldığı iki büyük yatırım ile tam zamanında yurt dışına açıldı. Yurt dışına açılırken de rakiplerin olmadığı bir pazar yerine rekabetin en yoğun olduğu Londra pazarını (Gorillas, Jiffy, Dija, Weezy, Zapp) seçtiler. Tabii bu tercihte Londra pazarının büyük olması ve bu işi tanıyor olması da rol oynadı.
2020’de Almanya’da Kağan Sümer ile Jorg Kattner tarafından kurulmuş olan bakkaliye teslimat şirketi Gorillas çok hızlı büyüdü ve bir yıl içinde 300 milyon dolar yatırım alarak Amsterdam, Londra ve Münih’i de içeren 12 şehre yayıldı. Avrupa’nın en hızlı tekboynuzu ile rekabet etmenin yolunu hiç gecikmeden onların girdikleri şehirlere girmek olarak belirleyen Getir, sadece 2021 yılında aldığı 1 milyar dolara yakın yatırım ile Ocak’ta Londra’ya, Mayıs’ta ise Amsterdam’a girdi. 2 trilyon dolarlık Avrupa pazarında lider olabilmek için Getir, Fransa, Almanya ve Hollanda’yı da hedefliyor. Değerlemesini son 6 ayda neredeyse 10 misline çıkaran Getir’in ABD pazarına girmesi ile rahatlıkla 10 milyar doların üzerinde bir değerlemeye ulaşmasını bekliyorum. (Not: Getir’e yatırım yapmadım :-)
Veresiye
Bakkalların geriye kalan tek avantajı veresiye defterleri. Öngörüm, Getir’in yakında bu alana da gireceği ve bir finans kurumu ile anlaşarak “önce al, sonra öde” sistemini hayata geçireceği yönünde. Bu adımı da attıkları zaman bakkalların Getir ile çalışmak dışında pek bir alternatifleri kalmayacak ve Getir bakkalları da içine alan bir yapıya dönüşecek.
Getir-2:
Getir hakkında söylenecek çok şey var. Bir sonraki yazımda, Getir’in bir perakende şirketi değil bir teknoloji şirketi olduğundan, karanlık dükkân konsepti üzerinden çevreye katkısından ve ülkemizdeki perakende yelpazesindeki yerinden bahsetmeye çalışacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erhan Erkut Arşivi